純播放器

咁多位 ching, 請問而家仲有邊 D 約播放器可以選擇?
額外要求係要有紅白黃 out 用黎插 crt 電視.
先謝.

純播放器即係唔使裝apps果啲?

via HKEPC Reader for Android

咁多位 ching, 請問而家仲有邊 D 約播放器可以選擇?
額外要求係要有紅白黃 out 用黎插 crt 電視.
先謝. ...
fatyee 發表於 2015-9-25 11:33

唔多明點樣純播放,插手指睇野個啲DVD機或者機頂盒有好多都會有不過注意佢食到咩格或式
例如RVMB AVI個啲掛。

純播放器即係唔使裝apps果啲?

ngreg 發表於 2015-9-25 12:37

係呀... 即係唔係 android O個 D...

唔多明點樣純播放,插手指睇野個啲DVD機或者機頂盒有好多都會有不過注意佢食到咩格或式
例如RVMB ...
bbsunny 發表於 2015-9-25 13:11

即係唔係 android O個 D. 插手指/HDD 播片既機.
DVD O個 D 好多時格式都唔係 support 得好, 要成日轉 format 先得.
因為自己用開O個部好多年前既 mygica 機仔壞左, 想買返一部用. 但係要出俾 CRT 電視, 唔知而家 D 產品出成點.

即係唔係 android O個 D. 插手指/HDD 播片既機.
DVD O個 D 好多時格式都唔係 support 得好, 要成日轉 for ...
fatyee 發表於 2015-9-25 13:16

你試下電視機頂盒,應該好多格式都得重睇埋膠清台我用過哩類機頂盒播過好多野

回復 5 #fatyee

我有部陳年HiMedia 600A,有意平讓俾你。

你試下電視機頂盒,應該好多格式都得重睇埋膠清台我用過哩類機頂盒播過好多野 ...
bbsunny 發表於 2015-9-25 13:21

平既機頂盒有冇邊部推介? 先謝.

回復 fatyee
我有部陳年HiMedia 600A,有意平讓俾你。
ngreg 發表於 2015-9-25 13:32

謝謝你先..
想知而家 D 播放機出成點先. 如果 ANDROID O個 D 插 CRT 電視都冇問題既話可能都會買O個 D.
我試過用小米經 HDMI TO RCA 轉換插舊電視, 佢出既畫面會 cut 左右...

純播放器解碼比較好D都係1185, 1186 芯片, 不過都絕曬種, 平價安卓機好似 HIMEDIA 有 D介面都好方便, 而且有 AV-OUT (3.5MM > RCA), 裝個 KODI 就可以播DVD ISO.  唔想煩, 可以淘番D美如畫舊機, 留意 SIGMA 芯片唔支持 RMVB.   同埋而家好多平價 DVD 機都支持插手指播檔案, 不過解碼能力就唔知去到邊.