樂視盒子遙控器

樂視盒子原裝果個遙控器覺得唔係幾好用, 一來要對到個盒好準先用得, 二來d制唔好按, 好多時會連擊. 係網上見到有隻遙控器話岩樂視盒子用, 呢隻差唔多款既代用遙控器我都用緊 (for ACL 電視機頂盒), d 制好好按好舒服. 所以想問下有冇師兄買過呢隻遙控器岩唔岩樂視盒子用 ?

另外想問下樂視盒子個 USB 位, 可唔可以用到無線 keyboard ? 咁樣打字 search 野會方便好多. 唔該哂

樂視盒子原裝果個遙控器覺得唔係幾好用, 一來要對到個盒好準先用得, 二來d制唔好按, 好多時會連擊. 係網上 ...
caihk 發表於 2015-11-26 09:13

我用 logitech 無線 keyboard,無問題。
問題反而係只得一個 USB port,
插左 USB hard disk 就用唔到 mouse
諗緊好唔好加個 USB hub/splitter
可能解決到問題

咁以下3款無線 keyboard + mouse, 邊個用起上黎會就手d (主要係 mouse pad 位置唔同), 會唔會圖2個隻好d (用2隻手揸, 用右手手指公去控制個 mouse pad) ?

另外, 唔知呢幾款岩唔岩樂視/一般android機頂盒用呢 ? 因為好似唔見有 home 同 return 鍵

我用 logitech 無線 keyboard,無問題。
問題反而係只得一個 USB port,
插左 USB hard disk 就用唔到 mo ...
andyhkepc 發表於 2015-11-26 16:45

師兄, 你隻 logitech 係咪 keyboard + mouse 一體 ? 咁d 制對唔對得岩 ?

e隻算唔算大得滯?

btw 我都怕唔夠usb port用,都搵緊BT嘅,但香港買好貴...

e隻算唔算大得滯?

btw 我都怕唔夠usb port用,都搵緊BT嘅,但香港買好貴... ...
uncle9 發表於 2015-11-26 22:17

呢個差唔多係一個標準鍵盤咁大, 如果坐係梳化睇電視, 用呢隻放係大脾度, 用起上黎可能會左右搖下搖下咁, 不過呢個只係個人使用習慣. 反而d按鈕對唔對 d 功能重要d, 如果d 制對唔足, 咁就要同埋原裝遙控混用

回覆 4# caihk

我試過用 Logitech MK330, MK345 都 work ,
冇錯,係滑鼠鍵盤 combo。d掣對唔對得岩,冇乜留意,
每次都祗係打 email address,應該岩掛...

呢個差唔多係一個標準鍵盤咁大, 如果坐係梳化睇電視, 用呢隻放係大脾度, 用起上黎可能會左右搖下搖下咁,  ...
caihk 發表於 2015-11-26 22:35

其實想搵e種,但好似淘先會有...

http://detail.1688.com/offer/440 ... 98088710.192.6XOUnF

e隻算唔算大得滯?

btw 我都怕唔夠usb port用,都搵緊BT嘅,但香港買好貴... ...
uncle9 發表於 2015-11-26 22:17

岩睇完呢隻Logitech K400 Plus, 非常正, 有哂 android 個d shortcut key, 好可惜要成 $3XX, 貴

其實想搵e種,但好似淘先會有...
uncle9 發表於 2015-11-26 23:34

呢種 air mouse 好似對位對得幾辛苦下, 不過價錢同功能都好 OK.