無知一問,網絡23對IPTV的影響

各位大大,我想請問下萬一網路23 通過,對所有IPTV有無D咩影響?
無論係麥仔,酒店,安X.....或者D咩Apple TV

求解答

假如 麥仔,酒店,安X 個 server 系香港,可能以經 封咗艇。

其實好難睇得到,官字兩個口

如果 有人在國內網站
貼了 有板權的韓劇 在百度雲
香港人 去百度雲下載 又有無問題

假如 麥仔,酒店,安X 個 server 系香港,可能以經 封咗艇。
lotus123 發表於 2015-12-7 11:43

好似連睇果個都可以告
因為 日後得佢有 “解釋權”
到時等同左 “用翻版軟件”
一樣拉得

而且依家香港係 “高調拉左先,告唔告得入都冇問題”

回覆 4# 士碌架

現有版權法:
如果 有人在國內網站
貼了 有板權的軟件/動作片 在百度雲
香港人 去百度雲下載
已經犯法,不過如果版權持有人唔主動告你,拉左你都冇用

網絡 23 條後:
已經犯法,就算版權持有人唔主動告你,警察都會主動拉你,告唔告得入佢唔會理,總之捉左你上庭先
因為法例政府特登唔列明,以後任佢解讀

所以政治檢控係一定會,THISAV 果d 反政府網一定死先

回覆  士碌架

現有版權法:
如果 有人在國內網站
貼了 有板權的軟件/動作片 在百度雲
香港人 去百度雲 ...
fatdog 發表於 2015-12-7 16:02

咁咪變左 家用老番window 一樣拉得 ???

好似連睇果個都可以告
因為 日後得佢有 “解釋權”
到時等同左 “用翻版軟件”
fatdog 發表於 2015-12-7 15:57

如果無記錯的話,翻版軟件 條例係十幾年前修改既,同 軟件聯盟 (M$ 系其中一個主要會員)有莫大關係,起初,所有盜版都提議係刑事罪行,最終拗數後,改爲商用就刑事罪,非商用就民事罪。 o甘多年來, 唔多覺有告民事罪的案件。

咁咪變左 家用老番window 一樣拉得 ???
士碌架 發表於 2015-12-7 16:13

用老翻 windows 依家都犯法
但係警察冇權入屋拉你,因為 microsoft 唔會告 home user (太多)

過左 網絡 23 條
因為有刑事成份,加上政府可主動檢控
按道理(似翻版工場/公司用翻版)佢可以連同海關,隨時破門入屋拉人封艇

1)破門入屋 搵到侵權軟件有幾大?(近乎99%吧,因為連試用版過期都會出事)
2)就算佢破門入屋 搵唔到證據,佢最多賠少少錢,道個歉

你睇落好似好嚴重太誇張
到時得罪左天朝,幾誇張都有

如果無記錯的話,翻版軟件 條例係十幾年前修改既,同 軟件聯盟 (M$ 系其中一個主要會員)有莫大關係,起 ...
lotus123 發表於 2015-12-7 16:26

呢個就係出面所講:留黎政治檢控 囉
過左 網絡 23 條,就可以係刑事 “拉左先”(因為解讀權係晒佢度)

所以咁多 後生 唔識驚真係好可怕 ...