[開箱] NVIDIA SHIELD PRO Unbox简单开箱

NVIDIA SHIELD PRO Unbox开箱

11月27号系法国Amazon买咗NVIDIA SHIELD PRO 500GB+NVIDIA SHIELD Remote Control嘅优惠Set,一共€253,41欧元,1750蚊人仔(约2108蚊港元左右).总费用1750蚊人仔含邮寄费(法国ship到广东佛山)+中国海关税费.所以俾系HK买贵好好多.如果HK买嘅话大概€243,92欧元,邮寄费ship到HK,约2007蚊左右港元.注:NVIDIA SHIELD PRO 系500GB,而NVIDIA SHIELD 系16GB

系购买后发生咗小插曲,落Order后,Order上有预计送到嘅日期,本来送达日期系12月4号,但系到咗12月11号件货依然卡住系荷兰阿姆斯特丹嗰度,跟住contact客服人员.沟通后,客服主动退款€10欧元,而且补发过俾我,而之前卡住系荷兰阿姆斯特丹嗰件叫我到时候邮寄翻去法国Amazon就得.邮寄费要我俾住先,到时候法国Amazon嗰边收到之后就会退还翻d邮寄费落我张卡到.即喺其实花费咗共€243,41欧元.

由于2份嘢系分开邮寄到佛山嘅,所以系12月2号已经收到NVIDIA SHIELD Remote Control,所以唔 系呢度做开箱过程,做个简单开箱就OK,希望大家唔好介意.

12月16号收到DHL嘅寄件,个人信息已经都擦咗佢

注:请忽略电视反光嘅背影!!!

缺点:
      1.第一次开机需要upgrade系统,过程差唔多1小时左右,可能NVIDIA嘅伺服器问题(屋企系中国电信100M光纤+ASUS AC87U运行紧shadowsocks挂香港节点,Ping平均值15MS)
     2.upgrade完系统后,开机选择语言时必须选择英文,否则弹唔出输入法.
     3.如果系统语言需要换成中文,输入法系调唔到出嚟,必须到google play到下载谷歌注音输入法或者谷歌输入法,然后到设定里面换输入法
     4.安装google play以外嘅App,比较麻烦.需要到google play下载ES文档管理器,再将APP安装文档放到SD咭或者USB手指,再插入NVIDIA SHIELD嘅USB插口,启动ES文档管理器选择你所需安装APP嘅APK文档
     5.打开安装完后google play以外嘅App搵翻出嚟比较麻烦.需要到google play下载Sideload launcher.以后打开Sideload launcher就系你全部安装后嘅APP
     6.内置嘅Netflix香港暂时用唔到,如果想用需要挂VPN或者shadowsocks.由于系内置系统App,所以卸载唔到
     7.NVIDIA SHIELD HUB打唔开(可能系屋企网络问题,会经常弹出NVIDIA SHIELD Service出错,比较烦人!!! )
     8.游戏手柄手感一般,有D生硬,而且有小小斤两,唔够PS4/Xbox One嘅好!
     9.NVIDIA SHIELD PRO嘅主机hardware比较强劲,都发热几烫手下,不过无所谓,反正又唔经常接触到.
    10.由于呢台机系法国买,所以支缓WIFI 5G频谱同美版有所不同,仅支缓36 40 44 48,唔支缓149 153 157 161

优点:
   1.hardware比较强劲,播放能力都掂过国产盒子,所以话一分钱一分货
   2.运行速度比较流畅,唔会窒机,用NVIDIA SHIELD Remote Control反应都几快
   3.NVIDIA SHIELD PRO起码唔会好似国产小米盒子咁内置自己广告.
   4.游戏手柄同NVIDIA Remote Control都内置电池,支持USB充电,唔洗成日去买电池
   5.值得一赞系NVIDIA Remote Control,手感非常好,两侧和底部都系拉丝金属,音量键+/-都系触摸式,无实体按键,比较有科技感
   6.NVIDIA SHIELD支缓4K 60HZ输出,如果屋企有4K电视机又有HDMI 2.0嘅话,打机/睇电影更佳.
   7.关于APP问题,基本兼容国内盒子上所安装嘅App,大部分都兼容,所以无需担心
   8.基本上都可以用语音解决文字输入嘅麻烦.呢个睇下你讲咩话再Set过.

个人总结:
       NVIDIA SHIELD PRO适合高端用家玩,顶配盒子hardware,强劲嘅CPU,基本可以适合每个人娱乐.唯一就系价钱有D贵,但系呢个买与唔买就见仁见智,无话差同好,适合自己先系重点.软件方面都适配兼容Android手机上嘅App,而游戏只系部分,因为有D游戏未适配兼容游戏手柄.

以上系本人简简单单嘅总结,如果有咩唔明白,大家系下面留言一下!

留翻个位俾自己!~

NVIDIA SHIELD PRO Unbox开箱

11月27号系法国Amazon买咗NVIDIA SHIELD PRO 500GB+NVIDIA SHIELD  ...
lqhorochi 發表於 2015-12-18 14:32

有三腳插真好。

回覆 3# z1022

系啊,有英式,欧式,美式插头..

在国内上吾上到gp, youtube, fb ?

回覆 5# taxman123

有提及过,屋企个Router已经可以翻墙.可以访问YouTube,Facebook等等.国内网站走中国电信,国外网站走香港节点,所以同香港网速一样,而且访问国内视频网站无版权问题.

我又係arm arm 買左, 等緊到都十幾日,相問下播片passthorugh , 睇Post 講得原生player 可以,passthrough DTS MA 同true HD ,原生player 點?好唔好用?
仲有有冇試過KODI , 主要係想用黎玩KODI

回覆 7# hinball

希望你早d收到啦,我都等咗好耐先收到

睇片用KODI都唔错,功能上比较齐全
本地播放,买个MX Player pro都唔错.

我又係arm arm 買左, 等緊到都十幾日,相問下播片passthorugh , 睇Post 講得原生player 可以,passthrough DT ...
hinball 發表於 2015-12-18 16:05

聽買左既ching講

原生player支援passthrough

但唔支援外掛字幕

回覆 9# kofz

咁唔知,未试过..都系用MX player同KODI