樂視X55Pro 好似幾抵玩. 有冇師兄已經用緊?

55寸 LG passive 3D 4k panel, HDMI 2.0 (不過無講係咪 4:4:4). 有用一粒 Novatek 72324 作運動檢測補償(唔知係咪即係 插frame 變 60fps / 100fps 果啲). 唔知有冇hardware 4k upscale. 但 HK$6999 好似幾抵玩. 唔知有冇 師兄已經用緊, 可以開箱分享一下心得呢? 同佢同級的是否應該同 LG 55UF8500 比?

謝謝~!

I am using x55 pro, what you want to know

反對利用作廣告宣傳!

I am using x55 pro, what you want to know
tony_lkt 發表於 2016-1-12 18:16

太好了師兄, 我想問下:

1) 你果陣係咪有得齋買機, 唔駛跟果啲月費計劃的? 香港收到高清台哦呵?
2) 有冇試過用來打機或者駁藍光機睇碟? 我見佢話加咗粒 chip, 咁係咪有得好似高階品牌電視咁可以增補插幀 (frame interpolation, 用計算加 frame), 把 24fps / 30 fps 的 video source 變成 60 fps / 120 Hz 顯示出來? (我宜家部電視無哩個功能, 所以用電腦的 SVP ( https://www.svp-team.com/ ) 即時計算出來, 或者用 interframe pre-vendor 出來的 )
3) 係咪有得選擇把 1080P 的 video upscale 到 4k 顯示出來? 有的話效果如何? 會唔會唔係好覺高清咗?
4) 啟動 (2) 或 (3) 時會否令畫面有延遲? (打機尤其會出事, 我試過LG有啲型號會)
5) 可否試下播放 "上下格式" (HOU) 的 3D 1080P 影片, 响電視 enable 3D 顯示. 單睇左眼或者右眼的畫面 (經過眼鏡) 上的斜線是否有 "每兩行一級級" 咁起格. 因為 1080P HOU片, 即係左眼右眼畫面的水平線數只有 1080/2 = 540. 但 4k passive 3D 電視的左右眼各自能夠有 1080條水平線可用來顯示. 咁即係理想的處理方法係左右畫面要各自做 upscale. 如果原本 1080P HOU 有個斜線畫面 要响 4k TV 顯示, 佢就要識得:

■□□□
■■□□
■■■□

轉為
■■□□□□□□
■■■□□□□□
■■■■□□□□
■■■■■□□□
■■■■■■□□
■■■■■■■□

而不是
■■□□□□□□
■■□□□□□□
■■■■□□□□
■■■■□□□□
■■■■■■□□
■■■■■■□□

我見過早期 4k passive 3DTV 就係咁, 唔係做 upscale, 只係把每行的畫面 duplicate 多一行出來, 所以啲斜邊會起哂狗牙.

如果有做 upscale 做得好的話, 同一段 1080P HOU 片响 4k passive 3DTV 播放會比 同尺寸的 2k passive 3DTV 少好多狗牙的. 我就係想確認哩一樣. 麻煩你幫手睇下. 謝謝!~~~

有Demo睇先知有幾好,三星個Spec夠靚啦,D色唔掂睇到好累。

我買過部樂視S50,1年鬆D收左皮,所以奉勸大家,買之前要攝高枕頭諗清楚.於我自己,已經BLACKLIST左呢間公司...

我買過部樂視S50,1年鬆D收左皮,所以奉勸大家,買之前要攝高枕頭諗清楚.於我自己,已經BLACKLIST左呢間公司... ...
ryanng 發表於 2016-1-13 10:49

師兄果陣壞乜? 我宜家手緊 Skyworth 的 2k passive 3DTV 都就嚟五年了, 托賴還健在.

回覆 7# e-ghost

著唔到機,POWER燈都唔著.拆開佢見FUSE燒左,換粒新既落去,一通電就爆,燒炮仗咁,應該POWER BOARD有其它野死左.忟起上來,趁上年年底吉豬島特價75XX入左部PAN記50寸,貪佢5年保.部樂視而家應該去左堆填區享受緊日光浴了.

回覆  e-ghost

著唔到機,POWER燈都唔著.拆開佢見FUSE燒左,換粒新既落去,一通電就爆,燒炮仗咁,應該POWER B ...
ryanng 發表於 2016-1-13 14:36

吖吔師兄乜咁快手呀. 淘寶有得訂成塊電源板的. 舊幾水. 頂到一年半載都抵喇....

回覆  e-ghost

著唔到機,POWER燈都唔著.拆開佢見FUSE燒左,換粒新既落去,一通電就爆,燒炮仗咁,應該POWER B ...
ryanng 發表於 2016-1-13 14:36

原來大陸電視真係會爆炸