盒子播 NAS/USB 手指片

想問問, 而家邊隻盒子播 NAS 或者 USB 手指入面既片既畫質比較好?
同埋用唔同 APP 播係唔係都會對畫質有影響?
先謝.

想問問, 而家邊隻盒子播 NAS 或者 USB 手指入面既片既畫質比較好?
同埋用唔同 APP 播係唔係都會對畫質有影 ...
fatyee 發表於 2016-2-7 00:10

對畫質有要求根本就唔應該用android box播

買sigma/MARVELL蕊片既獨立播放機

回覆 1# fatyee

其實畫質同啲片係咪喺 NAS/USB 冇乜直接關係。。。最多都係 USB 頻寬唔夠,但 NAS 用 LAN/WLAN 點都食得哂卦。。。我兩年前部 X7 播 NAS/USB 啲 1080P 10Mbps 片完全冇問題

對畫質有要求根本就唔應該用android box播
買sigma/MARVELL蕊片既獨立播放機
kofz 發表於 2016-2-7 07:24

仲有呢 D 播放機賣咩? 我行晒黃金高登都唔多覺眼.

仲有呢 D 播放機賣咩? 我行晒黃金高登都唔多覺眼.
fatyee 發表於 2016-2-10 21:34

淘寶仲有大量不同型號

哩d產品主要為對畫質有求人士而設

入門級都近千,到2/3千以上都有

其實對畫質有要既人

只會播bdiso/4k

唔會播rip(壓縮)版

淘寶仲有大量不同型號
哩d產品主要為對畫質有求人士而設
入門級都近千,到2/3千以上都有
其實對畫質有 ...
kofz 發表於 2016-2-10 22:34

我冇 4K 電視唔需要 4K, BDISO 我唔會播, 因為 BD 我係買碟用碟機播.
我講既畫質差係同一條片, 之前用舊既純播放機播既畫質好過而家用盒子播, 所以先想問問有邊個盒子播既片畫質較好.
就算對畫質有要求都唔代表個個人都係同一個最 TOP 既要求.

回覆  fatyee

其實畫質同啲片係咪喺 NAS/USB 冇乜直接關係。。。最多都係 USB 頻寬唔夠,但 NAS 用 LAN/W ...
奶茶走甜 發表於 2016-2-10 19:20

我係因為同一條片之前用純播放機 (已壞) 播既畫質靚過而家用盒子播, 所以先覺得可能係盒子既問題, 想問問邊 D 播片會比較好.