請教關於舊式DVD升級Blu-Ray機

大家好
最近買了好幾隻藍光碟才發現自己之前老舊的DVD+5.1 播不到BLURAY

舊機是SONY個D DVD家庭影音組合5.1個種
想問下有沒有辦法提升舊有的機到可以播到BLURAY的硬件呢

因為想沿用本來的5.1HIFI

知識淺薄懇請大家多多指教

大家好
最近買了好幾隻藍光碟才發現自己之前老舊的DVD+5.1 播不到BLURAY

舊機是SONY個D DVD家庭影音組合5. ...
eeyore123 發表於 2016-3-16 12:47

買部bluray機optical out入你部5.1(如有),否則冇可能。

回覆 1# eeyore123

你部sony 5.1係咩model?
    正路你買部有digital out的BD機,駁去部sony個 digital in就ok

回覆  eeyore123

你部sony 5.1係咩model?
    正路你買部有digital out的BD機,駁去部sony個 digit ...
guyguyloka 發表於 2016-3-16 13:09

舊個部型號是: SONY DAV-FX900KW

意思是BD機AUDIO OUT到部DVD既AUDIO IN嗎?

舊個部型號是: SONY DAV-FX900KW

意思是BD機AUDIO OUT到部DVD既AUDIO IN嗎?
eeyore123 發表於 2016-3-16 20:46

可以, 用Optical/Coaxial都得

唔好意思,我見有兩個COAXIAL同埋一個OPTICAL DIGITAL IN
請問是哪一個?

因為好少接觸呢D望請包涵

唔好意思,我見有兩個COAXIAL同埋一個OPTICAL DIGITAL IN
請問是哪一個?

因為好少接觸呢D望請包涵 ...
eeyore123 發表於 2016-3-16 23:53

Bluray 有 optical 就插 optical
bluray 有 coaxial 就插 DVD 橙色果個 coaxial
插其中一 pair 就得,唔洗兩個都插晒

SONY DAV-FX900KW 插 digital in 解唔到碼新 dts dolby
blu ray 要 pcm out

SONY DAV-FX900KW 插 digital in 解唔到碼新 dts dolby
blu ray 要 pcm out
lkca 發表於 2016-3-17 03:00

S/PDIF PCM 過唔到 5.1,要5.1只能downgrade DTS HD-MA/Dolby TrueHD(lossless)去DTS/AC3(lossy)
若樓主覺得DTS/AC3可接受就這樣都可以,否則最好就全套買過。(想唔換喇叭的話Blu-ray player連amp的可能要淘寶先有,A/V amp又多數用唔到冇power的subwoofer)