是否因為舊機行Vista所以看不到viu網頁內的劇集?

各位師兄,我家裝有1部枱機及1部筆電,各自直駁LAN線而不是用WiFi。
枱機是行Win8.1,而筆電是舊機行Vista最後版本;2部機都有Flash Player;而且2部都裝有Media Player Classic播放軟件。
當各自上viu網頁,枱機可順利地播放各劇集,但筆電就完全不能播放⋯⋯!!!
請教各位師兄,為何會只有筆電看不到viu呢?可以解決嗎?謝謝。

因為你用IE?
轉用chrome試試

其實 chrome 現在既版本都一樣唔支援 vista 的. 所以都有機會唔得

chrome都唔得咪firefox 囉

因為你用IE?
轉用chrome試試
KinChungE 發表於 2016-4-5 11:54

我2部腦都係用IE,為何枱機可播放但只有筆電不能呢?
另外為何改用Chrome/Firefox可順利播放呢?

chrome都唔得咪firefox 囉
matthewchu 發表於 2016-4-5 19:49

因為我是電腦白痴,請問怎樣轉用Chrome/Firefox呢?用法是否一樣?

我2部腦都係用IE,為何枱機可播放但只有筆電不能呢?
另外為何改用Chrome/Firefox可順利播放呢? ...
Jim128 發表於 2016-4-5 22:51

唔同IE版本

唔同IE版本
KinChungE 發表於 2016-4-5 23:26

你的意思是viu網頁唔接受舊IE⋯⋯?
傻問題⋯⋯,網頁本身不是想多點人看嗎?電腦舊了便不准許進入⋯⋯!!??

傻問題⋯⋯,網頁本身不是想多點人看嗎?電腦舊了便不准許進入⋯⋯! ...
Jim128 發表於 2016-4-6 13:07

唔係咁你點會換機,點推動經濟,點推高 GDP ,點............

傻問題⋯⋯,網頁本身不是想多點人看嗎?電腦舊了便不准許進入⋯⋯! ...
Jim128 發表於 2016-4-6 13:07

舊IE有好多限制
要花多N倍功夫先搞到, 而且效果都會唔及新browser好
舊IE佔有率已經好低, 自然算數好過
多果少少人睇都補唔翻