[教學] 樂視4k標准版,內存長期(100%巳用) 後補:巳改善

04-06  20:00
請教各位資深用家
部樂視盒子4k標准版,響"盒子管家"入面內存(2g ram)長期(100%巳用),
清完又係咁,清完又係咁, 唔知其他啲機係唔係咁.啱啱試過響"盒子管
家"入面清除完再去"沙發管家"睇係61%巳用,即時清除變咗56%巳用,再
去"盒子管家"入面睇依然係100%巳用.
用緊pxxw 100m lan線(測速最盡11m),睇盒入面啲4k紀錄片(set 1080p
電視並非4k)都有少少窒,係咪同上述現象有關?
盒機上巳cap圖,插上手指又冇複製功能,唔知點整出嚟,手機影又超出像
素,放唔倒上嚟.
唔該各位CHING贈教.

後補:04-07 00:30
        半小時前開機,見"盒子管家"入面係100%巳用,即入"沙發管家"睇係33%
        巳用,再返出去做系統更新,更新咗 5.0.0044s(2016-03-31),e+好似正常
        啲,開機時"盒子管家"入面睇5x%巳用,但響"沙發管家"睇係3x%巳用,相差
        都几遠吓,唔知仲算唔算正常?
        再睇上述嗰啲片,好似基本上冇窒.
        系統更新後,播放測速做唔倒 (冇反應), 只可做網絡測速,測完後又唔顯出
        數值,只顯示 " 推薦4k.."

.

請教各位資深用家
部樂視盒子4k標准版,響"盒子管家"入面內存(2g ram)長期(100%巳用),
清完又係咁,清完又係 ...
skw 發表於 2016-4-6 20:01

100m=10M~樂盒CPU晶晨S812,小米盒 2(停產)    CPU 癈冇計==

回覆 2# william8246510

我諗屋企就算有1000M , 佢都係得 11M .

.

回覆 3# skw

100m=10M  1000m=100M寬頻  得e只盒支持!!!同埋香港所謂幾多幾多频寛,只係家到寛頻公司機房
    https://www.indiegogo.com/projec ... wered-by-remix-os#/

個盒嗰port得10/100,你屋企用10G宽频都冇用!

個盒嗰port得10/100,你屋企用10G宽频都冇用!
SGI 發表於 2016-4-7 01:19

講得好!
但大部分人唔知唔明!以為寬頻數字愈大愈好!

回覆 5# SGI

無錯
Ethernet:10/100M
最多用到100M

我屋企用500M 寬頻
手機, 平板, 電腦, 電腦盒 使用量比較多~

講得好!
但大部分人唔知唔明!以為寬頻數字愈大愈好!
hanzawa 發表於 2016-4-11 07:48

重有某米 router 成日吹個 wifi 幾快又乜又物,但個 wan 都係得 100Mbps ,好多人中計一樣。