用chormecast 2 睇片,外掛字幕顯示問題

有冇版友試過用chormecast 2睇片, 投射上電視,外掛字幕可否可正確顯示?

有冇版友試過用chormecast 2睇片, 投射上電視,外掛字幕可否可正確顯示?
dickyliu 發表於 2016-6-10 18:27

Videostream for Chromecast 我試過得,
可以正常外掛英文字幕。

CC1 6.jpg

CC2 6.jpg

用緊chormecast 1 + Videostream
將中文字幕轉做UTF-8格式,就可以了

我唔係指預先下載嘅片,係指網站播出嚟即刻睇嘅。

你哋有冇用平版電腦睇viutv, 平版可以出到字幕,但投射上電視就出唔到。

回覆 5# dickyliu

唔知係你部平板既問題,
定係 Viu 本身個 app 有問題。
不過頭先分別用手機,電腦測試左,睇男兒當入樽,
chromecast 在電視都出到中文字冪。
basketball 6.jpg

回覆  dickyliu

唔知係你部平板既問題,
不過頭先分別用手機,電腦測試左 ...
andyhkepc 發表於 2016-6-10 22:39

咁睇其他網站影片有外掛字幕都可以嗎?
例如vmus.co?

咁睇其他網站影片有外掛字幕都可以嗎?
例如vmus.co?
dickyliu 發表於 2016-6-10 22:51

要先登記?
話時話,見到呢個網站有以下一句,唔知幫唔幫到你?

"8. 手機平板若無法觀看字幕,請退出全螢幕模式在頁面上
直接播放,將畫面拉大即可。"

回覆  dickyliu

唔知係你部平板既問題,
不過頭先分別用手機,電腦測試左 ...
andyhkepc 發表於 2016-6-10 22:39

viutv app唔係native support chromecast, 只係鏡射, 電話/tablet有字幕, 鏡射只係出一模一樣, 都係有字幕, 無咁清同順

Android phone用chrome上viu.tv, chrome 裡面個embedded video native support chromecast, 用chromecast睇又清又順, 不過呢個 native 唔support 字幕

有無字幕,要睇你點用

我用ipad睇有字幕,但係用airplay上電視顯示唔到字幕。