求救!!!!! 電視盒收爆 Wifi 但上唔到網

幾年前買左 Himedia Q5 II 放入房
今日開機突然上唔到網
但係個 Wifi 係顯示收爆的

刷左比較新o既卡巴熊 Rom, 試下上唔上到網
結果一樣, 顯示收爆, 但乜網都上唔到

(最近因為房電腦串流 DVBViewer 內容開始窒
Router (機齡超過 5 年) 又間唔中自動斷線上唔到網, 於是換左
房部電腦可以 Wifi 上網, 手機可以 Wifi 上網
就係得電視盒上唔到, 所以我諗唔關 router 事)

我想知部野有無可能打柴左
定有辦法救得返
thx!!!!!!!!!

睇下佢拎咗咩 ip 同 dns先,如都係你隻 router 派出來,冇可能上唔到,除非你 router 有嘢搞過,如限 mac add,限 ip 數 etc.

簡單一試,用你電話hotspot俾個盒試下上唔上到網

撞mac address

簡單一試,用你電話hotspot俾個盒試下上唔上到網
99819925 發表於 2016-6-23 01:11

o岩o岩試完, 上到!!!!
咁 Wifi setting o個便會有咩問題?

撞mac address
天地一沙鷗 發表於 2016-6-23 02:18

呢個唔係好明...

改下channel 試試

睇下佢拎咗咩 ip 同 dns先,如都係你隻 router 派出來,冇可能上唔到,除非你 router 有嘢搞過,如限 mac a ...
buynaka 發表於 2016-6-23 00:48

無搞過
除左改地區同時區做香港之外, 全部都係 default

無搞過
除左改地區同時區做香港之外, 全部都係 default
chuboy 發表於 2016-6-23 14:12

你試下router wifi 唔落 password,如果上到,咁喺 router wifi security 改另一種如 wpa, wpa2, aes... etc。

改下channel 試試
fly888 發表於 2016-6-23 13:54

電視盒顯示只有 channel 1 同 11-14 收爆
router 只有 channel 1 至 11
我試左 1 同 11, 上唔到

反而收得無咁爆o既 channel 9, 無啦啦龜速上到少少