高清採集器係咪真係 work ?

想問下市面上個d國產 hdmi 採集器係咪真係用得到 ? 價錢幾百至過千都有,係咪都係平野冇好野 ? 咁一般雞頂盒用需唔需要揀破解版 (hdcp) ? 下面呢款好似幾好

係YouTube見到有西人review,好似真係用得到。唔知有冇師兄用過呢類產品,掂唔掂 ?

有部份型號已內置hdcp破解功能

一直用緊時立HD72A 黎做Twitch. 完全支援HDCP
係幾舊水貨仔嘅啫

一直用緊時立HD72A 黎做Twitch. 完全支援HDCP
係幾舊水貨仔嘅啫
matthewchu 發表於 2016-8-28 10:31

咁有冇試過錄野,有冇聲畫唔同步問題 ? 同埋有冇得 set 低 d resoultion, 例如 480p ? 市面都有好多牌子揀,九X,ezCaX 等等,真係唔知邊個好,睇落好似差唔多咁

以下邊個方案最好 ?睇到d資料話,方案(1)有可能因爲splitter同採集器唔夾會出現聲畫唔同步問題

(1)TVBox  -------> HDMI splitter 解碼  ------> 採集器 (有/冇解碼)
(2)TVBox --------> 有解碼採集器

咁有冇試過錄野,有冇聲畫唔同步問題 ? 同埋有冇得 set 低 d resoultion, 例如 480p ? 市面都有好多牌 ...
caihk 發表於 2016-8-28 11:13

想錄影穩定建議你買獨立採集盒

唔需要駁電腦

加 splitter 唔會影響畫質/聲畫同步

EzRecorder 130
http://www.everbesthk.com/1-home/highlight/447_2June14/AVER_EZR130.htm

EzRecorder 130
http ...
kofz 發表於 2016-8-28 11:45

有買EzRecorder 130,成日用用下停左話供電不足,但係我只係usb手指,唔係usb外置hard disk,都唔知點解?
後末插有自已供電的外置hard disk先無問題

有買EzRecorder 130,成日用用下停左話供電不足,但係我只係usb手指,唔係usb外置hard disk,都唔知點解?
後 ...
mark168169 發表於 2016-8-28 13:05

usb手指速度唔夠快

有部份型號已內置hdcp破解功能
kofz 發表於 2016-8-28 09:55

原來之前你地已經討論過

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=5

想問下隻 velocap tbox 係咪唔經 splitter 直錄都得 ? 部機係咪真係熱到辣手 ? 時間紀錄 2014 呢個 issue係操作上其實有d咩影響 ? 呢個問題係因爲錄影盒本身冇電池,所以一熄機就去返原廠設定 。雖然有第d牌子既新款,例如 ezcap 284 可以實時紀錄,但係就冇 hdcp 解除。就咁睇,只有舊款機先有 hdcp 解除,即係全部都係底板冇電池個d。

市面上有類似既產品,例如ezcap,九視,唔知呢d好唔好 ? ezcap 280 好似幾好咁,youtube都有唔少開箱同review片睇, 不過就唔知辣唔辣手。定係呢類高清錄影盒都係辣手 (冇低溫芯片)。

原來之前你地已經討論過

想問下隻 velocap tbox 係咪唔經 splitter 直錄都得 ? 部機係咪真係熱到辣手 ...
caihk 發表於 2016-9-1 09:06

TBOX 旗舰版 測試

刷左"Tbox旗舰版文件不分割固件"
http://www.velocaps.com/ArticleDetails.aspx?id=107

咁就唔會有2G單檔限制

已確定唔經 splitter 就可以錄有hdcp加密保護既"賣電視.超級"

錄影畫質分低/中/高三種

食到1080P@60FPS

但錄出嚟既mp4係1080P@30FPS

錄4K冇測試

低/中/高 錄影一分鐘測試

低@4.2Mbps@28.3MB
中@10.2Mbps@68.7MB
高@16.2Mbps@108MB

另外錄左"高"一小時測試, file 6.6GB

低@4.2Mbps@28.3MB
中@10.2Mbps@68.7MB
高@16.2Mbps@108MB

kofz 發表於 2016-9-5 00:59

想問下低既 resolution 係幾多,1280 X 720 ? 錄出黎係咩格式,mp4  ? 仲有錄左 1 個鐘部機辣唔辣手 ? 睇 YouTube 話 tbox mini 有 overheat issue,run 得耐成 50幾度。 仲有錄出黎咁大既 file 真係一次過 ? 好似話就算升級左硬件,對d好大既file都係會chop開,不過就每個file都大過去2G。當然唔分割有好處,唔洗再用軟件去 combine。