樂視盒子原來會自動format sd card

話說早幾日插張sd card入個letv box 度睇旅行d相,睇完唔記得拔走張咭....
今日相save d 相入電腦就發現張咭被format,乜都無晒,得返幾個空的folder
回想前日letv box 有自動更新過filmware,唔知有冇關係,如果有letv box 的 ching 小心d....
而家救data 中

乜有位可以插sd卡?

唔係得一個usb頭咩?

乜有位可以插sd卡?

唔係得一個usb頭咩?
st1000 發表於 2016-9-13 21:29

駁 card reader ?

駁 card reader ?
kofz 發表於 2016-9-13 21:50

yes …d data 都兇多吉少

yes …d data 都兇多吉少
tommy913 發表於 2016-9-13 22:45

update fw 之後 format SD card / usb 手指

部份盒子係有哩個功能

我都遇過(但事前冇話你知)

目的係,可以通過usb更新fw

但更新完通常會reboot

部份人忘記拔usb

咁就又更新fw

所以廠商預設update fw 之後 format usb

可能好心做壞事

我想問cardreader之後可唔可以move app to sd?????

依家裝幾個app就無位真係火到黎

update fw 之後 format SD card / usb 手指

部份盒子係有哩個功能

我都遇過(但事前冇話你知)

目 ...
kofz 發表於 2016-9-14 10:33

中招了

大大有冇救data software 介紹??
試o左幾個都scan唔到

唔好用 card reader + 電視盒,sdcard 好容易 corrupted。 用小米盒(S812),憶典S1 都試過 奶野。 憶典S1 就差唔多一插必 corrupted,應該係個 USB port 電壓不穩,降壓太多。

試下 CardRecovery,PandoraRecovery,Undelete-360,有一隻試過得,但唔記得係邊隻。

用咁多個, 我覺得呢個夠原始, 最好用, 之前試過80% RECOVER 到,

http://www.softking.com.tw/soft/clickcount.asp?fid3=16545