選擇困難症(49-55)(1080p or 4k)

而家用42寸 1080p,就來瓜

要求好簡單
1:最好8000樓下
2:吾睇波
3:吾駛3D
4:3 x HDMI
5:可以冇録影功能,因為有MagicTV7000D
6:間中睇下戲(冇now冇cable)
7:主要看電視同電視録影

AV設備只有AV Amp,MagicTV7000D,上一代AppleTV(不是用來睇戲)

如果買左4k片源是否只是樂視同Netflix?

4K 55 for sure

4K 55 for sure
taxman123 發表於 2016-9-16 12:19

如果多數只看電視是否有些浪費呢?

似乎 1080P 抵玩D o窩      

http://bgr.com/2015/09/18/720p-vs-1080p-vs-4k-resolution/

似乎 1080P 抵玩D o窩
lotus123 發表於 2016-9-16 13:06

但樓主預算$8000

已經夠買大牌子4k電視

買咩都好,唔好買 50hz panel,連睇動作戲都有影響,係無咁流暢。

買咩都好,唔好買 50hz panel,連睇動作戲都有影響,係無咁流暢。
countryboy 發表於 2016-9-16 14:59

而家多数也是100Hz以上

但樓主預算$8000

已經夠買大牌子4k電視
kofz 發表於 2016-9-16 14:32

又吾係一定要用曬8k筆直,Sam記,L豬,Pan記,甚至 小咪,樂士也可考慮

其實49或者55也不重要,最怕4k用吾着而浪费

而家多数也是100Hz以上
Offer 發表於 2016-9-16 16:09

一萬蚊50吋樓下既4K電視通常都唔係,除非你以為廠家標既 motion 數值係=panel refresh rate 好似 Soxy 咁, motion flow 無 800hz 都唔好買,因為多數係 50hz panel。