用機頂盒錄影有雪花

用開 ACL 頂天立地機頂盒,用 usb 手指錄影,以前錄影完,拎隻 usb 手指去電腦度播冇咩問題 (.ts),但係最近錄出嚟,係電腦播就花哂,但係插返隻手指係機頂盒播度又冇問題喎。

如果係同 hdcp 加密有關,咁點解以前得,依家又唔得呢 ?

肯定唔係hdcp問題

好多機頂盒(唔包mtv)都錄非源碼自家格式既ts

所以用pc播未必正常

Codec問題?電腦player試下轉其它codec...

肯定唔係hdcp問題

所以用pc播未必正常 ...
kofz 發表於 2016-9-20 08:19

人哋話以前冇事,咁又點解釋呢?

Codec問題?電腦player試下轉其它codec...
EOS5 發表於 2016-9-20 12:23

我用 MPC-HC。唔知有咩 codec 好介紹 ?

人哋話以前冇事,咁又點解釋呢?
路人乙 發表於 2016-9-20 13:01

有諗過會唔會係個機頂盒壞壞地,但係用手指錄,係返個盒播又冇雪花喎,係係電腦播先有雪花。

肯定唔係hdcp問題

所以用pc播未必正常 ...
kofz 發表於 2016-9-20 08:19

裝咗 VLC Player 睇冇雪花啦。 原來係軟件既問題。

個人比較中意 MPC-HC 多過 VLC player。 唔知有冇辦法呢,MPC-HC 係用 LAV video decoder 0.66。

我將個 .ts 轉檔做 mp4雪,其實 ts > mp4 只係換咗個 container,所以轉檔好快。然後係 MPC-HC 睇都冇問題了。