隻套裝5.1影院AMP唔SUPPORT 4K輸出

幾年前買左套PIONEER HTP-071
隻AMP唔SUPPORT 4K PASSTHROUGH(早知買072 當時差一千蚊)

套機同喇叭其實好夠用, 因為咁換隻AMP會唔會好浪費?
換隻出到4K既入門AMP要幾錢? 有冇D同我套機同級既AMP推介? 買得貴靚真係發揮唔到

簡單d想買個出到4K 60hz, 4出1或者3出1去電視機既HDMI HUB既話, 去邊度會有多D款揀?
細個屋企人買D 黃白紅三色線HUB, 幾個月就打柴......想買個好少少可以長用
一般咩價錢??有冇推介?

THX

你鍾意pioneet,平平地VSX531,三幾百賣咗你個amp幫補下。

唔知你有幾多4K源,如果得一個,不如嗰一個video直出電視,音頻就用光纖。

你鍾意pioneet,平平地VSX531,三幾百賣咗你個amp幫補下。

唔知你有幾多4K源,如果得一個,不如嗰一個vide ...
buynaka 發表於 2016-10-16 13:41

THX師兄
我只係想要部入門機用番D喇叭仔唧, 因為冇打算買喇叭升級, PIONEER唔係必要
上網睇左隻VSX531報價都成3千, 買套全新HTP-074 都係3千7, 兩隻AMP其實接近一模一樣

我今日都諗過直駁算再光纖出聲, 但長遠都係有4K AMP好D.
因為我部電視掛係床邊, 唔想有太多線係床邊過(係正我訓既位隔離). 有AMP就可以全部線係窗台駁曬, 一條HDMI去電視就得, 企理好多
我4K SOURCE都係部電腦同未來既PS4 PRO
睇波, PS3應該都1080P
買多條HDMI插住頂頂先, 再諗諗

HTP-071 隻 subwoofer 係無源的
唔啱一般 AV Amp 用

HTP-071 隻 subwoofer 係無源的
唔啱一般 AV Amp 用
smoke_cheese 發表於 2016-10-16 21:07

唔怪得佢後面SUB WOOFER個插唔一樣啦
即係話我只可以買套新既 但只抽隻AMP黎用.......

有家庭影院 一般點解決呢D問題
隻AMP係唔可能永遠滿足影像輸出既要求
唔通買隻靚AMP都要因為咁先日換???

:? ...
唔識電腦人 發表於 2016-10-17 12:50

成套賣咗佢,買過新,amp可以差好遠的。

:? ...
唔識電腦人 發表於 2016-10-17 12:50

你張Video card有幾多個HDMI out?
1個去4k TV,1個去Amp
TV做Primary display,再Extend個Desktop去Amp係可以出到聲的
當然冇2個Mon的話用起來會有小小唔方便
游標去咗睇唔到果個Display度等等
但新視窗會開在Primary display所以唔係太大問題

唔夠HDMI的話,DP轉HDMI應該出到聲
DVI轉HDMI就平啲,都有可能出到聲,不過要睇個張卡同轉換頭/綫

唔怪得佢後面SUB WOOFER個插唔一樣啦
即係話我只可以買套新既 但只抽隻AMP黎用....... ...
唔識電腦人 發表於 2016-10-17 12:47

或者買隻新Amp再加多隻新subwoofer。