[開箱] DTMB 手機高清電視手指

由新出賣成3舊水人仔, 到而家只賣百六蚊或再平D, 見平咪淘番支黎玩下

白色無印包裝, 連2條一長一短天線.

先用 wechat 掃盒面 QR code 下載一個 DTMB.apk. 裝完再插入支 usb 手指, 個 app 就會自動開啟.

地區得一個 (中國) 唔駛揀, 一共 scan 到 9個高清台.

支伸縮天線係我另外淘, 我覺得方便過跟機果2支, 又好似型d咁

室內要貼近窗先收到

優點: 高清畫質其實幾唔錯, 而且支援手機錄影 ( TS格式 ), 只要係 android 既手機/平板, 支援 otg 就用到.

缺點: 支手指既 micro usb 頭比正常既長, 如果手機插位經已鬆鬆地, 就好難插得實. 我要將支野既頭禁扁少少, 等接觸面多d.  另外, 支野發熱量比較大 ! 淘寶搜 "dtmb手持移動數字電視" 就揾到好多間賣, 唔駛問阿貴

要wechat掃code

即係android box 用唔到

要wechat掃code

即係android box 用唔到
kofz 發表於 2016-10-21 14:05

咁你可以用 ES FILE EXPLORER backup 左個 app, 再係個 box 安都得既, 不過我未試過, 同埋個盒有無咁大位置插到支手指.

咁你可以用 ES FILE EXPLORER backup 左個 app, 再係個 box 安都得既, 不過我未試過, 同埋個盒有無咁大位 ...
countryboy 發表於 2016-10-21 14:56

插 micro-usb?

加條延長線就ok

唔洗Backup, 掃樓主張相, 就會找到呢條link.
http://203.205.151.213/imtt.dd.q ... hsr=4d5s&p=.apk

Android機頂盒用, 買多個MCX轉TV頭, 插公共天線收得會較好.

good wow ...

回覆 1# countryboy

用電量倒唔倒水?
有冇試過步行/搭巴士接收得嗎?

各位真係唔駛問 mytv 用唔用到啦?
不過問題黎啦,香港用合法嗎?

回覆  countryboy

用電量倒唔倒水?
有冇試過步行/搭巴士接收得嗎?
TH30 發表於 2016-10-21 22:16

用電幾倒水下, 我部 Zenfone 2, 睇一分鐘扣 1% 無試過移動中睇 !

回覆 9# countryboy

咁咪得100分鐘睇, 睇一分鐘扣 1%