睇TVB 部電視1080 同4K 係咪睇唔出分別??

打萛換電視
平時都係睇TVB 多
間中睇下DVD
部電視1080 同4K 係咪睇唔出分別??
如果無分別我買1080 萛

回覆 1# 大檸樂

Buy a 4K TV if you are interested in watching YouTube 4K, or plan to have PS4K, Xbox One S, UHD Blu-ray player, or watch any pay TV 4K such as Netflix 4K, etc.

4K電視好似要賣60" 以上, 看1080p時你先會看到大分別. 加上而家無乜好4K片源. 唔通日日播4K demo片. 好似樓上咁講. 你諗好自己有乜片源先. 而且要有好視覺效果個D 4K 電視部部都2萬起跳. 一係是旦買部2,3千大陸出個D 4K當1080p來看.

平時都係睇TVB 多
間中睇下DVD
唔會去搵4K 片播
所以問下睇平時睇電視劇果d 係咪無分別?

1080, 除非你買D 貴model 4k. 買入門4K不如唔好買

香港都未有 4K 廣播,有果時又要同每個台傾,就好似 DMB 咁

Screen Size vs Viewing Distance

7 天前 17:08

https://www.cnet.com/news/why-ultra-hd-4k-tvs-are-still-stupid/

Big difference watching FHD on 4K TV. Mytv super has some 4K programs are very good.

Suggest to buy 4K.

打萛換電視
平時都係睇TVB 多
間中睇下DVD
部電視1080 同4K 係咪睇唔出分別??
如果無分別我買1080 萛  ...
大檸樂 發表於 2016-11-30 14:31

道理上你係正確~
但今時今日唔會買1080p啦....
好多好野都係4k版本先會有...1080p變左好似以前720p咁...
個spec係最basic....
除非你預算有限, 唔係既話沒理由唔買4k....

到買左4K,幾年後又話奥運8K,要換...
買電視唔係要幾清幾清,而係要你自己接受得到...
利申:我上年平平地買海信3千頭1080P有android  英超/全球足球任睇(方法自己google),呢家2千中間都可以