買咩盒子唔lag?

買咩盒子唔lag? 好順?

睇電影1080 , 有D 聲唔同步畫面...

常見現象。
夏天用 全志H3,S812,RK3368 都試過聲畫唔同步,加把風扇會ok 的。 假如 用 wifi 的話,會比 lan 高 5-10° 的。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=77&tid=2232286

一分錢一分貨,如果又想平又想順既話唯有等大牌上代旗鑑減價,小米諗都唔好諗啦

幾年前隻小米3 行到4k都唔會lag

我用兩年前小米盒子 (S812)  夏天行 賣TV (質素 - 高)+ wifi,聲畫唔同步,加把風扇會吹就ok。

我用兩年前小米盒子 (S812)  夏天行 賣TV (質素 - 高)+ wifi,聲畫唔同步,加把風扇會吹就ok。 ...
lotus123 發表於 2016-12-11 20:09

溫度同聲畫唔同步有關?

回覆 5# lotus123

係咪ram問題?

apple tv咪順囉

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPad

溫度同聲畫唔同步有關?
kofz 發表於 2016-12-11 21:41

有關的。

我部全志H3,90° 時 CPU 會 shutdown。audio decode 佔用CPU相對 video decode 少好多,當溫度低過90°之後, CPU 行返,audio 相對 video 正常一點,假如散熱唔好的話,90° 好快又到,CPU 又會 shutdown,聲畫會覺得唔同步。

S812 似乎都係 90° 時 CPU 會 shutdown。 RK3368 八核太熱,Rockchip 將個 temperature sensor 廢咗,唔比人見到個溫度   

回覆  lotus123
    係咪ram問題?
jvceg8 發表於 2016-12-11 21:48

唔夠RAM,個 app 應該會閃退,或者部機會 自動 reboot。

小米盒子 (S812  + 1G RAM),實際  physical memory 得 780MB (S905 1G 得 800MB),boot 機之後,free memory 得 190MB,行埋 沙發桌面,free memory 更少,間唔中會見到 D app 閃退,或者自動 reboot。 所以小米之後 disable 咗 autostart,沙發桌面 唔會自動起到的。