有冇人用緊 Himedia Q5 第四代?

行貨$1000 樓下,口碑好似幾好?

行貨$1000 樓下,口碑好似幾好?
andyhkepc 發表於 2017-2-2 13:44

用佢個自家播放器睇片very good, 但係裝apps有部份會出現爆音情況, 我唔係裝好多apps, 暫時發現viu, viu tv & youtube都會出現爆音, 官方由推出到現在update咗好多次firmware但爆音情況一丁點兒都沒有改善到

用佢個自家播放器睇片very good, 但係裝apps有部份會出現爆音情況, 我唔係裝好多apps, 暫時發現viu, viu t ...
tcmchan 發表於 2017-2-2 16:26

反而裝咗咁多個大陸睇片睇劇及直播TV apps都唔覺有爆音情況出現, 奇

用緊Q16第四代, up左最新FW, 行緊Android N, 不過大陸新FW未support google play(唔知海外版出左未), 暫時冇咩大問題, 呢一刻最好都係用番5.1, support好D, 可以直接download字幕, 又有海報牆, 上左N之後,咩都做唔到

反而裝咗咁多個大陸睇片睇劇及直播TV apps都唔覺有爆音情況出現, 奇
tcmchan 發表於 2017-2-2 16:31

多謝意見
打算買黎主要做本地播放: Blu ray iso. H265 檔案呢d,
應該冇爆音問題另外想問下,我見網上有人話由 android 5.0
upgrade 去 android 7.0 後,部機慢左好多,但又 downgrade
唔返去 5.0, 請問你用緊咩 version, 有冇類似困擾

用緊Q16第四代, up左最新FW, 行緊Android N, 不過大陸新FW未support google play(唔知海外版出左未), 暫時 ...
contax6_45 發表於 2017-2-2 17:57

請問你up咗上android 7.0之後, 有邊方面係改善咗架? 仲考慮緊好唔好up上7.0

多謝意見
打算買黎主要做本地播放: Blu ray iso. H265 檔案呢d,
應該冇爆音問題另外想問下,我見 ...
andyhkepc 發表於 2017-2-2 18:05

我用緊android 5.1, 佢個自家播放器冇問題, 好正添, 我買佢其實主要都只係用佢個自家播放功能, 裝apps其次, 所以爆音對我影響不大.

P.S. 我都係用緊Q16四代, Q5四代跟Q16四代其實係一樣, 只係相差在Q16有16G RAM但就少咗5GHz wi-fi, 同埋我prefer黑色機身

回覆 5# andyhkepc

同以前差唔多, 好似用新FW裝APP快左D,係裝APP冇咁方便,要搵apk file (因未有google play), 不過有個問題, 用kodi用HDMI駁AMP, 用直通出唔到DTS, 唔開直通就出stereo, 又唔想downgrade落去試

回覆 5# andyhkepc

http://bbs.himedia.cn/thread-203010-1-1.html

這裹有7返5 firmware,中港版唔知有無分别。