用緊Now One 4K Box既師兄,呢排用儲存節目功能有無問題?

早一兩星期開始,我部Now One 4K Box既儲存節目功能(非錄影)出左啲問題。
當我入去節目列表,再按入去節目入面,就只有灰底畫面同埋中間一條白色線:

已經試過重新開機,但都仲係咁。
一啲再早一兩個月前儲存既電視劇,則無問題。
但新近儲存既節目,當日按入去都仲睇到資料,但第二日按入去就係咁樣乜都無。
之後我發現,當在灰畫面時,按搖控既「+」掣,畫面上方就會出現「+已儲存」既字樣(紅圈):

之後按搖控「返回」掣出返去,再按返入節目,先至會正常顯示返集數資料:

不過第二日又會打回原型,要再用多次呢個方法先得。
已經聯絡左Now TV個邊,話check過server無問題,建議我拎部機上Samsung整。
唉,換左呢部機又係煩,無得好似舊機咁叫師傅上黎睇,要特登拎部機上Samsung……

續約後上門同我加左,不過我冇用佢睇過野,只用黎上 1000M 上網,但 SPEEDTEST 只係  UP 有多過 500M,DOWN 冇

今日連自選服務都出事……

我睇點播會窒添三星真係信唔過

我無呢個問題

via HKEPC Reader for Android

其實個新 BOX 有什麼好處?小弟用緊 500M

winglun 發表於 2017-2-11 02:41

除左 UPLOAD 有多D BPS 外未見有咩特別

或者你可以 JOIN NOW D 收費台

我每個月比緊 $500 蚊睇 NOW TV

回覆 7# chue

都無人打黎同我講可以換 BOX

回覆 8# winglun

winglun 發表於 2017-2-11 02:41

新Box行Android,內置RTHK, ViuTV, Netflix同MOOV app,但無得自己裝app,除此之外好似無乜特別反應好似快左少少咁囉。
另外有個介面有多D野揀,唔知普通Box有無update到。
不過維修要自己拎部機上Samsung,無得好似普通Box咁叫師傅上黎睇,吹脹。

而家好似要1000M先有得換新Box。