[教學] DIY-香港名醬-自家XO醬(更新版)

DIY-香港名醬-自家XO醬(更新版)

材料:(材料可以自行加減)

干瑤柱---------------------1兩
金華火腿-------------------1兩
蝦干-----------------------2兩
指天椒---------------------6兩
蒜頭-----------------------6兩
蔥頭-----------------------6兩
花生油----------------800毫升

做法:

1.干瑤柱用水洗淨,留小許水蒸45分鐘後,將干瑤柱撕成絲備用。
2.蝦干用水洗淨,留小許水浸軟身後切粒備用。
3.蒜頭、蔥頭去衣後切粒備用。
4.指天椒洗淨去頭切粒備用。(不要放入攪拌機攪,要用刀切才好食。)
5.金華火腿洗淨切粒備用。(要買原隻金華火腿切件的,不要買有包裝的。包裝的多數係假金華火腿。)

6.燒熱鑊落油800毫升,加入蒜容、蔥容滾後轉中大火炒,用鑊鏟不停鏟至半熟,有小小金黃色。(約8-10分鐘),加入辣椒鏟5分鐘,加入蝦干、金華火腿再鏟5分鐘,最後加入干瑤柱絲鏟3分鐘即可。(當中要不停用鑊鏟不停鏟。)

# 攤涼後可入樽放雪櫃,可放半年以上! #

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# 1800板仔

板仔師傅 ~ 我想問問 金華火腿 需不需要預先" 蒸軟 "o左先 , 然後再切粒備用呢?
加入辣椒鏟5分鐘,加入蝦干、金華火腿 時又是否要轉" 中火 "去炒呢?
另外我又想完成炒好後 再加點" 松露油 "落去 , 會唔會重香一點呢?
待師傅解答 ........ THX

回復  1800板仔

板仔師傅 ~ 我想問問 金華火腿 需不需要預先" 蒸軟 "o左先 , 然後再切粒備用呢?
加入辣椒 ...
Tom 發表於 2013-6-2 00:25

金華火腿 需不需要預先" 蒸軟 "o左先 , 然後再切粒備用呢?=唔需要蒸軟
加入辣椒鏟5分鐘,加入蝦干、金華火腿 時又是否要轉" 中火 "去炒呢?=保持中大火去炒
另外我又想完成炒好後 再加點" 松露油 "落去 , 會唔會重香一點呢?=味試過
不如交粽時,比啲你試試。

金華火腿 需不需要預先" 蒸軟 "o左先 , 然後再切粒備用呢?=唔需要蒸軟
加入辣椒鏟5分鐘,加入蝦干、金華火 ...
1800板仔 發表於 2013-6-2 00:37

明白了.多謝板仔師傅解答 ~ 難得你可以讓細佬試試 , 小弟這當然無限之感激你啦 ......... 多謝哂 . 多謝哂

thank you so much

加入辣椒鏟5分鐘,加入蝦干、金華火 ...
1800板仔 發表於 2013-6-2 00:37

比較好奇的是 你炒指天蕉時"共鼻"嗎?

比較好奇的是 你炒指天蕉時"共鼻"嗎?
find72 發表於 2013-6-2 00:51

開抽氣扇呀嗎!

真的要這麼多辣椒嗎....

真的要這麼多辣椒嗎....
mrcheung1987 發表於 2013-6-2 07:14

材料可以自行加減
多啲辣椒好食d

板仔師傅似乎好食得辣, 如果我整, 我估我要辣減半先得

多謝分享呀  

板仔師傅似乎好食得辣, 如果我整, 我估我要辣減半先得

多謝分享呀   ...
ayin 發表於 2013-6-2 09:10

我太太開頭都唔係好食得辣,而家話唔夠辣,話食粉一定要落