[教學] DIY-精美點心-瑤柱裹蒸粽

荷葉----------------------18塊
鹼草-----------------------2兩
糯米-----------------------3斤
綠豆-----------------------2斤

瑤柱----------------------18粒(我落細細粒)
火腿----------------------18片(我無落)
燒鴨----------------------18件
油雞----------------------18件(我無落)
腩叉----------------------18件
鹹蛋黃--------------------18個
肥豬肉--------------------18件
冬菇----------------------18件
栗子----------------------36粒

3斤糯米調味:
糯米用清水洗淨,加入清水浸3小時後,用筲箕盛起瀝乾水份,將糯米放入不鏽鋼鍋中,加入幼鹽6錢、雞粉6錢、生油3湯匙用手輕力拌勻備用。

2斤綠豆調味:
綠豆用清水洗淨,加入清水浸3小時後,用筲箕盛起瀝乾水份,將綠豆放入不鏽鋼鍋中,加入沙薑粉2錢、生油2湯匙用手輕力拌勻備用。

冬菇調味:
冬菇用清水洗淨並浸軟,用筲箕盛起瀝乾水份,將冬菇放入不鏽鋼鍋中,加入少許幼鹽、砂糖、生油用手輕力拌勻備用。

(1斤計)肥豬肉調味:
肥豬肉用清水洗淨後,將肥豬肉放入不鏽鋼鍋中,加入幼鹽2錢、雞粉3錢、砂糖5錢、五香粉1湯匙、玫瑰露酒1湯匙,用手輕力拌勻備用。

裹蒸粽做法:
1.荷葉用清水浸軟2小時,用筲箕盛起瀝乾水份備用。
2.清水洗淨粽葉,用熱水浸2小時,然後將粽葉的頭尾一小段剪去,洗淨瀝乾水份沬乾淨備用。
3.水草浸1小時瀝乾水份備用。
4.將荷葉1張放上工作檯面,如圖片放上粽葉,先放上冬菇,放上一手糯米,輕力按平,再放上一手綠豆按平,加入餡料,燒鴨、腩叉、肥豬肉、鹹蛋黃、栗子、瑤柱等,再來放上一手綠豆,一手糯米,最後一片粽葉放上面,用手輕力定型,然後左右兩側用手對折抓緊,再前後對摺抓緊包成四角立體形,即可用2條鹼草將粽包紮好後便完成。
5.將巳包好的裹蒸粽放入煲內加水過裹蒸粽面,(煲裹蒸粽時,水一定要過裹蒸粽面,可不定時加滾水。)用中大火煲6小時後(滾水後計6小時),再用滾水浸過裹蒸粽面8小時即完成。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師父出馬! 睇到流口水。

荷葉----------------------18塊
鹼草-----------------------2兩
糯米-----------------------3斤
綠豆--- ...
1800板仔 發表於 2013-6-1 21:49

板仔大師傅 ~ 真係期待已久終於出籠了 , 睇到我都流哂口水啊 , 請問有無預我呢?

板仔大師傅 ~ 真係期待已久終於出籠了 , 睇到我都流哂口水啊 , 請問有無預我呢?   ...
Tom 發表於 2013-6-2 00:12

有預你的,3隻夠唔夠,唔夠4隻都得。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有預你的,3隻夠唔夠,唔夠4隻都得。
1800板仔 發表於 2013-6-2 00:27

板仔大師傅 ~ 多謝你啊 . 多謝你啊 .........

我屋企有四個人 , 所以我貪心少少想每人都試到板仔師傅的手勢 , 你預我四隻好嗎?

我 PM 你 ~ 明天我揸車過去你屋企附近攞 ........ thank you very very much

有好o野食啦 ............

中大火煲6小時後(滾水後計6小時),再用滾水浸過裹蒸粽面8小時即完成
請問是否同一煲水? 為什麼要浸這麼久?

嘩,成隻街賣咁

好足料,比拳頭還要大

板仔大師傅...有冇得外賣....
Flower 發表於 2/6/2013 18:15

我都想排隊 XD