[教學] DIY孜然烤寸骨(北面風光系列)

今次試整一個”孜然烤寸骨” ,首先有人想知道乜嘢系”孜然”? ”孜然”音(知然) 又名阿拉伯茴香,一詞系來自維吾爾語,風味極為獨特,系北上時常見有小販賣孜然羊肉串,行過都聞到尼種獨特香味,我覺得比得起義粉國既百里香有過之而無不及,咁寸骨有可特別?寸骨冇乜特色,系豬後腿內,一隻豬都有二條。 買到系冰鮮貨,大約七八吋長。

孜然寸骨系西湖名菜,又煮又炸好複雜,今次孜然烤寸骨,行大漠風味,像金庸小說下既郭靖同佢既好安搭拖雷圍住營火一路高唱又一路食嘢。或天山腳下獨對營火滿面須根充滿憤慨既喬峯。似熱血俠義兒女,就係尼種好raw既感覺。

預備左一堆草圍住佢,有義國香什草、少少胡椒粉、少少五香粉、花椒粉,一匙鹽、葱頭及大量既孜然粉。

仲有半匙玫瑰露;二匙米酒,咁多味道先有閱歷既感覺,

放雪櫃,醃佢24小時以上,最好二三日,要小小時間醞釀,

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

攞出泥時已有少少乾身,今次要烤得原始,唔系燒嘢食燒雞亦,冇毛筆百花蜜,淨用火烤,

切些少檸檬放底,鐘意既放d菊花乜花等,等烤時花果清香煙醺一下,就想帶出勁中帶柔,強中帶幼既味道,

220度高溫10分鐘,狂落孜然+花椒粉,咸味自便,反轉8分鐘,必須少少焦,食唔死既,

經過煙火洗禮出泥,強力議意手口並用,原始既感覺。

謝謝收看.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好精彩啊 ~ 越來越多正o野分享 , 這個要來送啤酒一流 ........ 正.正

下次醃時可加些 回香粉與肉桂粉 味道可能更野味啊 .........

好精彩啊 ~ 越來越多正o野分享 , 這個要來送啤酒一流 ........ 正.正

下次醃時可加些 回香粉與肉 ...
Tom 發表於 2013-6-5 20:18

哈!因然孜然既味道強, 其他草系小毛見大毛, 回香唔錯, 值得一試. 肉桂又系勁草, 我怕兩雄相遇, 雙方都唔出息.

哈!因然孜然既味道強, 其他草系小毛見大毛, 回香唔錯, 值得一試. 肉桂又系勁草, 我怕兩雄相遇, 雙方都唔 ...
andy1234 發表於 2013-6-5 20:24

因我之前試過 烤焗雞排和豬排 都有加上回香粉與肉桂粉 , 所以問問你的意見和比些建議 ........

因我之前試過 烤焗雞排和豬排 都有加上回香粉與肉桂粉 , 所以問問你的意見和比些建議 ........  ...
Tom 發表於 2013-6-5 20:32

識用你兩隻調味已經好好味.

識用你兩隻調味已經好好味.
andy1234 發表於 2013-6-5 20:35

其實我都經常用 ~ 就算自己煮的咖哩膽都有加些落去 , 真係幾野味的 .........

勁呀!! 愈來愈多師兄出post教整野食,hkepc真係卧虎藏龍

ching, 請問冰鮮的寸骨要去邊度買?