半自動咖啡機,新手用既話O唔OK?

如題,聽人講話半自動咖啡機可以調較唔同口味,但我從來都未用過咖啡機,
唔知半自動機岩唔岩我呢類既新手用呢?

下..半自動我真係怕你唔識用喎..

用半自動咖啡機要買多部磨豆機....(好重皮)
上粉手勢唔好出黎D啡唔好..
壓粉壓得細力咖啡油脂會唔夠拉花會唔正,同時啡味唔夠....
壓得大力咖啡油脂就夠啦,之不過出黎嘅咖啡油脂會有鐵鏽色,同時因為捽取時間過長,D啡會有D焦味....
你要有覺悟你一開始D啡唔會好得去邊...

認同樓上..
因為操作比較複雜..尤其係要配埋部磨豆機先用得..
而新手好多時都唔識揀磨豆機..
如果揀錯部質素麻麻嘅話..d粉會磨得唔夠幼細..影響口感..
除咗呢樣..喺壓粉時亦需要一定嘅技巧..
如果壓得唔夠平均/壓得太實嘅話,都會影響咖啡沖出嚟嘅味道!
所以就算俾你買部半自動機返嚟..你都未必識去沖一杯靚嘅咖啡..
與其係噤..不如買部全自動好過..
到你對咖啡有再進一步嘅認識嗰陣..至換部半自動機都唔遲

認同樓上..
如果揀錯部質 ...
tan.oily 發表於 2014-10-31 19:00

係囉,第一次用我都覺得用全自動機會好d

用半自動咖啡機要買多部磨豆機....(好重皮)
上粉手勢唔好出黎D啡唔好..
壓粉壓得細力咖啡油脂會唔夠拉花會 ...
liutim1127 發表於 2014-10-30 23:09

嘩..乜原來有咁多野要兼顧..睇黎真係有排要學
咁一部磨豆機其實要大約幾錢倒呢?

認同樓上..
如果揀錯部質 ...
tan.oily 發表於 2014-10-31 19:00

但......半自動機真係冇可能靠自己慢慢去摸熟嗎?
因為好多唔同口味既咖啡我都鍾意飲,
所以我先想買部半自動機番黎,貪佢有得自己調較

所以我先想買部半自 ...
waicow28 發表於 2014-10-31 21:48

我見最近新出既全自動機,都可以自定奶/啡比例~
鍾意咩口味咪自己去set囉~

一步一步黎啦
你咁樣只係未學行先學走
買到返黎都冇意思

其他師兄講嘅野係岩,但唔係咁誇張的
如果你初入門玩,ec155改無壓+小飛馬磨就得,2000蚊唔洗
點都好過你10000蚊部全自動
總之最緊要用鮮豆
到你上左手就先轉磨豆機,例如mignon或者super jolly
之後再換咖啡機,例如oscar或者leva1