[試食] 屋邨大牌檔竟變了燒烤場? – 隱世貳館

之前已有寫過食評介紹過呢間在沙田博康既$78劣食邊爐,呢兩個星期佢地仲搞埋任食燒烤,真係估佢唔到,沙田區沒有不幫趁一試的理由。

$118任食,暫免開爐費,包一罐汽水,我地就當然叫啤酒飲啦,藍妹是指定動作,好似$26枝﹗

乜都係係自助,自己出去取吃取用具,食物選擇都算多,全部串起一串串方便放在爐上烤。

肉類由最簡單的雞翼、豬扒、牛粒、雞軟骨、豬頸肉以至羊架等都有供應,推介豬頸肉,好吃。

丸類、腸仔、粟米、青椒、脆肉瓜、原條大茄子、冬菇等走唔甩,連錫紙焗金菇都有,不錯。

海鮮眼見就有秋刀魚、墨魚咀同多春魚,魚我就唔食但墨魚咀好好食,吃了六七串,其實咁鬼多樣野,每樣試吓一兩串已飽哂﹗

自己去醬架取味粉醬油調味,嫌唔入味自已加料吧,我地兩個就覺得好玩又美味﹗

開爐時話任食兩粒鐘,但我倆七點坐到十點幾都無人理,繼續飲啤話之佢﹗但舊煤磚其實就只頂到個幾兩個鐘左右已玩完,聽說加新的煤要俾錢,我地就無俾喇﹗

待應得三兩個,見佢地忙到疲於奔命扯哂火咁濟,屋邨大牌檔,無服務很正常,自行衡量衛生情況吧。

凡任食的地方沒有期望,便無失望,食野永遠一分錢一分貨。

兩口子收工好難得可以去玩吓BBQ,又在屋企附近,傾吓偈,飲吓酒,一人百幾蚊,其實都幾過癮開心架,貼在自己專頁,成班朋友都話新鮮要來試,睇黎下星期又要來了﹗

更多美味,請讚好小弟專頁人生酒庫:
www.facebook.com/smallsmallsmalllin

揸車入尼有冇停車場?thank you!

其實用煤磚燒嘢食有冇問題?

其實用煤磚燒嘢食有冇問題?
yytly 發表於 2015-3-25 20:46

煤磚和炭不同吧, 炭是從純木材變成的,
煤已經有不少雜質了, 煤磚的雜質應該會更高
煤磚跟本不是預你拿來燒烤的
真係可能食左好多不知名的野落肚
怕怕

真係暈咗, 點解佢地會用煤磚明火燒烤, 以為返咗農村生活.

燒煤出Benzopyrene, 死左唔合咩事

真係暈咗, 點解佢地會用煤磚明火燒烤, 以為返咗農村生活.
iamgozilla 發表於 2015-3-25 21:58

連我鄉下街邊樓都唔敢用(真係幾鄉果隻),用黎煮野食 only,燒野食用返炭

CX888 發表於 2015-3-25 22:02

肯定冇命.

CX888 發表於 2015-3-25 22:02