[投訴] 天水圍「一粥麵」樣本被驗含沙門氏菌

天水圍「一粥麵」一個煎蛋湯米粉樣本被驗出含致病原沙門氏菌,食物安全中心已指令有關食肆停止售賣有問題的食品,檢討和改善食物製作的流程。

消息指,涉事的食店位於天水圍置富嘉湖一期,而食安中心過去3個月沒有收到市民在有關食肆,食用煎蛋湯米粉後不適的投訴。

沙門氏菌可存在於雞蛋及動物源性食物,未經徹底煮熟的蛋或蛋製品,以及以生蛋配製的食物。感染沙門氏菌可引致發燒及腸胃不適,包括嘔吐、肚痛及腹瀉等,病菌對嬰幼兒、長者及免疫系統較弱的人,可能會有較嚴重的影響,甚至可引致死亡。

Source: https://hk.news.yahoo.com/%E5%A4 ... F%8C-133500262.html

我果邊「一粥麵」一早執左粒,而家想食都無得食,不過而家集團餐廳太多,已經無咩好選擇!

我果邊「一粥麵」一早執左粒,而家想食都無得食,不過而家集團餐廳太多,已經無咩好選擇! ...
tchosam 發表於 5/5/2015 11:40

粥店真兮買少見少.... 似乎只可於旺區生全!
麵店都還有好多!

我以後都吾食啦

粥店真兮買少見少.... 似乎只可於旺區生全!
麵店都還有好多!
toylet 發表於 2015-5-5 21:06

舊區仲有粥店呀
我公司附近有兩間
一間OK難食,唔係病病地果時冇乜胃口都唔會去
一間就未食過

舊區仲有粥店呀
我公司附近有兩間
一間OK難食,唔係病病地果時冇乜胃口都唔會去
一間就未食過 ...
minazuki 發表於 6/5/2015 14:52

小人紅磡區就難較搵了....

我果邊「一粥麵」一早執左粒,而家想食都無得食,不過而家集團餐廳太多,已經無咩好選擇! ...
tchosam 發表於 2015-5-5 11:40

一粥麵係大家樂旗下

其實佢抵過海皇粥, 有啲Tea餐仲抵食過自己大家樂添
但係好明顯一粥麵啲服務係差過大家樂,淨係出餐都覺得佢地亂過乜,
唔知係咪集團將一粥麵當係一個training場地,搞到啲食物都差啲,
train完先放番落大家樂或其他旗下品牌食肆

其實佢抵過海皇粥, 有啲Tea餐仲抵食過自己大家樂添
但係好明顯一粥麵啲服務係差過大家樂,淨係出餐都覺得佢 ...
chinwah 發表於 2015-5-10 23:19

大家樂一定係海富中心最好服務
成個金鍾大家樂最平所以最多人去但超快

我懷疑都係廚仔唔衛生,冇洗手