冷凍水餃煮法

先前買左d台灣水餃

學識左冷凍水餃煮法

1. 要溫水落水餃
2. 煮滾後加涷水
3. 重複3次就食得

呢招真係 ok 喎, d皮唔爛

先前買左d台灣水餃

學識左冷凍水餃煮法

1. 要溫水落水餃
2. 煮滾後加涷水
3. 重複3次就食得

呢招真係 ok ...
$foo 發表於 2015-6-3 00:52

煮水餃都煮得爛皮,除非故意,唔係難度都幾高

冰過的水餃皮係好易爛的,因為低溫急凍,面皮好易會出現裂縫,
水滾再加凍水幾次叫點水,作用係使面皮更有彈性及韌度~
煮大多數面食都可以咁做,炸過的就免了~

水滾再加凍水幾次叫點水,作用係使面皮更有 ...
felixho 發表於 2015-6-3 12:41

面煮三分鍾, 唔駛咁啦‥

....我凍水落去,滾起就食,跟本唔會爆囉......會爛水太少而己...又或者一沈到癡 ...
DUP 發表於 2015-6-3 20:26

>>    滾起就食

入面唔熟呀

水滾再加凍水幾次叫點水,作用係使面皮更有 ...
felixho 發表於 2015-6-3 12:41

水滾再加凍水幾次叫" 點水 ",重點 >>> 作用係使" 餃子面皮更有彈性及韌度 "~  

ching 果然係食家 . 支持 home made ........

....我凍水落去,滾起就食,跟本唔會爆囉......會爛水太少而己...又或者一沈到癡 ...
DUP 發表於 2015-6-3 20:26

凍水落正確 . 但時間唔夠有機會唔熟( 最好關火後留在煲內焗多兩.三分鐘會好些 ) . 餃沈底即代表未熟 . 驚癡的話 . 水熱時加少少油落煲再推散 d' 餃子便可 ........

亞媽教,凍水落,耐唔耐攪吓,唔好黏底,水滾浮面,食得