[試食] 牛痴必試牛肉專門店 – 汕頭八合里海記

牛痴必試牛肉專門店 – 汕頭八合里海記

返深圳重頭戲在第二天到訪汕頭八合里海記牛肉火鍋,由於這兒出名多人,我地4:45pm已到達晚飯,來到時全場已半滿。

為了黃牛肉而來,餐牌清一色全牛,牛肉全部「即日鮮」,早上屠宰便送到店內,完全無經冰鮮加工,保證新鮮﹔

來吃除了可品嚐到美味的牛肉外,亦上了一堂寶貴的牛肉分類課,聞所未聞的部位如牛朴肉、吊龍伴、匙肉、五花趾。

鮮栢葉。

匙柄、牛粉。

牛爽肉、牛筋、牛鞭等等等。

真係乜刁鑽位置都有得你食,各適其適,總有幾款岩你口味。

吃了八九個部位,大家最愛的是牛朴肉,牛頸上突起的位置,肥瘦比例恰到好處,味濃鮮,有咬口。

而雙層肉既有肉味又有濃濃脂香,也是要一點再點的﹔

食家極愛這兒的牛筋,彈性及質感非平日吃到的可媲美。

不得不提這兒的手打牛丸,全部用人手打出來。

既充滿彈性亦帶濃濃肉香,超美味,這晚吃了半打。

唔夠喉決定買多兩斤返香港再吃。

謹記早到,5:30pm已全滿要等位,我估再夜點起碼等個幾兩粒鐘先有得食,午餐留肚早點來晚餐準沒錯。

福田口岸打的來吃¥20,很方便,吃得飽飽埋單每人才¥100,滿足啊,牛痴必試呢﹗

P.s. 來這兒讚好佢地專頁免茶錢啊!
(歡迎分享,感謝給個讚)

感謝讚好及支持小弟專頁人生酒庫:

www.facebook.com/smallsmallsmalllin

唔係太敢食又平又好味的食品, 尤其是來大家都明的果個地方

唔係太敢食又平又好味的食品, 尤其是來大家都明的果個地方
iamgozilla 發表於 2015-8-11 10:42

唔明喎 ? 邊度 ? 人地好好地介紹下 . . . . 都要入嚟講啲咁嘢

唔明喎 ? 邊度 ? 人地好好地介紹下 . . . . 都要入嚟講啲咁嘢

樓主一向寫飲食分享都唔錯, 不過口味同意見都個屬於個人, 有正反意見好正常.

樓主一向寫飲食分享都唔錯, 不過口味同意見都個屬於個人, 有正反意見好正常.  ...
iamgozilla 發表於 2015-8-11 13:07

閣下寫o既 係咩  正反意見 ?

killer_queen 發表於 2015-8-11 12:24

唔洗介意,去邊到貼文都有好多反國內食物的回覆,已習為常﹗

呢間好味架,如有返深圳玩下既可去試下﹗

深圳 好似有幾2間 華強 左近 同 新洲 都似有

如果有將牛的腥味處理好, 應該會好食.
路經會試, 要捉多幾個朋友至得.

謝分享.

請問大約位置? 樂園路? ...
無飯已完 發表於 2015-8-12 01:03

食店的卡片啊﹗有地址電話,我去這間是南園路﹗

https://www.facebook.com/smallsm ... ?type=1&theater