[飲食] 長者補充 維他命B,C 水果 / 食物

長者唔肯食橙,提子。
蕉肯食,但食唔得太多,會寒涼。
買咩畀佢食好? 驚佢唔夠維他命B,C !

維他命丸

當然,不過除丸之外,想買D咩畀佢食,天然既最好;宜家有時買芒果,佢肯食但唔係時時有,又濕熱。

食丸好d
要食好多生果先有丸既效果
而且你比佢食咁多
要考慮埋消化問題

有人話 食嗰啲 西方補藥 不一定有效.....
toylet 發表於 2015-11-29 22:28

有人都話食咩都會死, 呼一分鐘氣都會少一分鐘命  
信邊個無咩所謂啦
信咪有唔信咪無

當然,不過除丸之外,想買D咩畀佢食,天然既最好;宜家有時買芒果,佢肯食但唔係時時有,又濕熱。 ...
奧巴馬 發表於 2015-11-29 13:21

天然一定最好?
咁唔洗醫生啦, 醫生用醫都唔係天然, 都唔好啦
仲有現代嬰兒死亡率低好多,都因為有營養補充濟

長者唔肯食橙,提子。
蕉肯食,但食唔得太多,會寒涼。
買咩畀佢食好? 驚佢唔夠維他命B,C ! ...
奧巴馬 發表於 2015-11-28 23:25

維他命B可以從豆類吸收, 豆腐、豆漿甚至維他奶都得
如果唔肯食生果的話, 薯仔是維他命C很好的來源, 北歐人冇生果冇蔬菜, 薯仔為佢地提供維他命C和纖維素, 以下資料來自維基
『馬鈴薯的營養成分也非常全面,含有蛋白質、礦物質(磷、鈣等)、維生素等多種成分,營養結構也較合理,有「地下蘋果」之稱。其所含的維生素C是蘋果的10倍,B族維生素是蘋果的4倍,各種礦物質是蘋果的幾倍至幾十倍不等,食用後有很好的飽腹感。 馬鈴薯的皮富含綠原酸和硫辛酸。綠原酸有抗氧化和抗癌的功效,硫辛酸可淡斑、防止皮膚老化。馬鈴薯還含有能夠幫助預防老年疾病的膳食抗氧化劑以及有利於健康的膳食纖維。』

有人話 食嗰啲 西方補藥 不一定有效.....
toylet 發表於 2015-11-29 22:28

唔好亂講, 維他命丸在美國是每年數十億美元的生意
大把人靠賣維他命丸養妻活兒, 至於食果個有冇事就唔關佢事   
以至有人吃到上哂腦, 一日食幾十粒維他命丸, 當食飯咁食, BBC早幾年有套紀錄片就是講維他命丸
單是維他命C就有分左旋光和右旋光, 左旋光異構物在生物身體內毫無用處
其實鈣片也有同樣問題, 鈣也分很多種, 有D鈣片也是食左等於冇食
最後就是希望你千祈唔會因為信自己食山埃冇事而走去食山埃
因為信心是改變唔到事實的