牛腩撈麵+熱咖啡 你估下幾多錢?(慎入: 比較長)

今日過灣仔做野,搞掂未夠12點落大雨冇遮見有間好粒dup快餐店嘅華南粉麵就入去食d野等雨停,一隻腳踏入間鋪就俾個戴眼鏡肥婆喝: 咪行住,放把遮落桶先。大姐如果我有遮就唔會入來啦所以俾2梳蕉佢睇下,佢唔信重要上下check,本來咁嘅態度一早就掉頭走但係外面落緊雨,咁串可能有d料所以行入去試下
入到去係一張大長枱幾張細圓枱只有幾個客,個男伙記指住長枱最後貼墻個位要我坐低,睇你話粉麵就按一般習慣叫個牛腩撈麵一杯熱咖啡啦,之後個伙記用張爛鬼卡紙寫咗73兩個字放低,睇到呆了一下,事實上由入門口後一直有驚喜,睇下餐牌原來牛腩撈$53,熱咖啡$20。
既來之則安之自己安慰自己咁貴一定有料到,點知好失望重要食完麵未飲杯咖啡個伙記已經系度不斷收野又明明有位都要叫新客坐你隔離前面,想回下whatsapp都有壓力
如果覺得$73合理嘅ching請勿回覆教訓小弟,因為我同你唔同level食唔起

剛剛睇完openrice原來間野係名店,出名就係貴

好過去搶

我喺灣仔返工,都有去過。Yes, 係名店嚟,唔休做,無位揀佢指定叫你坐邊。$70-80 for a lunch 嚟講@灣仔唔算太貴啦,個人認為好食過九記,九記我去左一次後無再去。
態度一定差,肥婆係老板良,伙計個個都六七十。

回覆 4# hahamd
下午返公司同同事講,佢地話行前d洛克道有間翠華,set lunch都係差唔多呢個價,你有去過?

今日過灣仔做野,搞掂未夠12點落大雨冇遮見有間好粒dup快餐店嘅華南粉麵就入去食d野等雨停,一隻腳踏入間鋪 ...
frankfrank 發表於 2016-4-12 16:34

去7仔買遮好過

剛剛睇完openrice原來間野係名店,出名就係貴
frankfrank 發表於 2016-4-12 16:39

第一個食評就已經$120下午茶

回覆  hahamd
下午返公司同同事講,佢地話行前d洛克道有間翠華,set lunch都係差唔多呢個價,你有去過? ...
frankfrank 發表於 2016-4-12 20:13

翠華梗係有去過啦,但lunch time排長龍。喺灣仔返工食lunch 唔想等通常都會book 枱。參唔多價錢可以試下金蒂食海南雞飯/大王東街,喜馬拉亞食咖哩buffet.

翠華梗係有去過啦,但lunch time排長龍。喺灣仔返工食lunch 唔想等通常都會book 枱。參唔多價錢可以試下 ...
hahamd 發表於 2016-4-12 23:10

係想知道翠華午餐價錢係咪$70左右?

一間食肆的好壞決定於以下因素:
食物質素
服務
價格
舒適/清潔程度
如果單達到一樣標準就以為自己很了不起註定失敗!