對花生敏感

新聞話英國有人食咗有花生的咖哩(講到明要走nuts)就死咗,其實係咪外國人先多呢D敏感,香港人(或亞洲人)少D?

香港其實都應該有幾個% 既人...

但, 症狀應該無咁嚴重,

新聞話英國有人食咗有花生的咖哩(講到明要走nuts)就死咗,其實係咪外國人先多呢D敏感,香港人(或亞洲人)少D? ...
wyhui5124 發表於 2016-5-24 13:14

咁得意 ? 走NUTS 都有落NUTS 去煮架嘛 ? 即係食到 NUTS 先會死 ? 攞嚟煲水飲就無事 ~~~

好多樣野都會引致過敏, 因人而異

常見過敏原的例子:
• 感染(最常見):病毒、細菌、寄生蟲
• 食物:牛奶、雞蛋、堅果、黃豆、麥、蝦、蟹、貝殼類食品
• 藥物:水楊酸(亞士匹靈)、非類固醇止痛消炎藥、抗生素等
• 物質:植物、乳膠
• 昆蟲:蜜蜂、黃蜂、火蟻
• 寵物:毛髮、皮屑
• 其它較少見的原因:冷、熱、陽光、花粉、灰塵、黴菌、膠原病、惡性腫瘤等。

香港其實都應該有幾個% 既人...

但, 症狀應該無咁嚴重,
『魂』 發表於 2016-5-24 14:08

「蕁麻疹」俗稱「風赧」,是一種很常見的皮膚病,患者在皮膚上出現凸起
發癢的紅色皮疹,它可發生在任何年齡,約20%的人一生中至少有一次患蕁麻
疹的經驗。

咁得意 ? 走NUTS 都有落NUTS 去煮架嘛 ? 即係食到 NUTS 先會死 ? 攞嚟煲水飲就無事 ~~~ ...
killer_queen 發表於 2016-5-24 14:31

對某樣野過敏好好笑咩

這些物質在身體會引發過敏徵狀 :包括皮膚出疹、紅腫、氣喘、嘔吐、流眼水及鼻水等。

嚴重過敏反應更會引致氣管腫脹 ,誘發急性哮喘,導致呼吸困難;也可使血壓下降,引致突發休克,若未能及時急救,足 以致命。

對某樣野過敏好好笑咩  

這些物質在身體會引發過敏徵狀 :包括皮膚出疹、紅腫、氣喘、嘔吐 ...
kawing 發表於 2016-5-24 14:43

邊段係覺得好好笑呢 ? 就算係 又如何呢 ? 我老馮要同情佢架咩 ? 唔同情犯法架 ?

最記得多年前有單新聞,有對小情侶初吻,點知個男仔啱啱食完花生醬三文治,但唔知個女仔有嚴重花生過敏,咁個女仔就死咗嘞。

畀著我係個男仔的話,真係會成世有陰影……

邊段係覺得好好笑呢 ? 就算係 又如何呢 ? 我老馮要同情佢架咩 ? 唔同情犯法架 ? ...
killer_queen 發表於 2016-5-24 14:48

串串貢巧驚驚唷

串串貢巧驚驚唷
kawing 發表於 2016-5-24 15:20

咁你都驚 ~~~ 就快啲睇醫生啦