橄欖油推薦 煮食用

請問有冇橄欖油推薦? 煮食用.
第一次買無頭緒.

請問有冇橄欖油推薦? 煮食用.
第一次買無頭緒.
cody2k 發表於 2016-8-1 17:32

剩知煮食用唔好用extra virgin

免得過都唔好用果渣油

好奇怪,有些網站話 Extra Virgin不合適煮食,但有些網站又話得!
搞不清得唔得!

煮食都有有好多種
例如高溫炸野、Extra Virgin不合適
炒下意粉應該 ok

好奇怪,有些網站話 Extra Virgin不合適煮食,但有些網站又話得!
搞不清得唔得! ...
cody2k 發表於 2016-8-1 22:17

extra virgin 係纯壓搾出泥第一浸油
其他搾油方法係加熱
(油超過一次加熱唔健康喎)

或用化學劑分解油份再提取还原油份
(你敢唔敢食?)

extra virgin 較花生/玉米油等
較低温度便出白烟
故有些説法話唔適合炒,炸

我自己就用初搾泥煎炒炸
食左十年都未死得未生癌
(早几年做過電離子癌症檢查,証實無癌)

extra virgin 係纯壓搾出泥第一浸油
其他搾油方法係加熱
(油超過一次加熱唔健康喎)

或用化學劑分 ...
DCMASTER 發表於 2016-8-1 22:28

你講得冇錯
唔一定有問題!!
但如果要博, 我寧願博用豬油煮食,香好多

我自己就用初搾泥煎炒炸
食左十年都未死得未生癌
(早几年做過電離子癌症檢查,証實無癌) ...
DCMASTER 發表於 2016-8-1 22:28

我都係
煎炸野我會用花生油
但抄菜煮餸之類我會用番 Extra Virgin
下面兩個連結都講左, 炒菜之類是沒有問題的

http://www.littleolive.com.tw/myth_01_05.php

http://tasteitaly.pixnet.net/blo ... A%E5%86%B7%E5%A3%93

請問有冇邊隻牌子推介?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前60 minutes講過
法國有專門測試橄欖油的機構
佢地話本土有一半油橄欖油是混雜了其他油
國外的更可能有七成不是純正橄欖油
所以不用太認真
另外imported from italy 不一定是made in italy