蓮香樓 - 蛋黃燒雞月餅

http://www.hktvmall.com/hktv/zh/ ... 0185001_S_Mooncake2

原來真係有架喎

有無師兄食過?
睇個成份似五仁月餅
最驚五仁....

我鍾意 乳豬和燒鵝味 . 點解唔整既 ............. 越出越古靈精怪

我鍾意 乳豬和燒鵝味 . 點解唔整既 ............. 越出越古靈精怪
Tom 發表於 2016-8-28 18:10

燒雞月係古老月餅
唔係新野
只係以前冇蛋黄

燒雞月係古老月餅
唔係新野
只係以前冇蛋黄
DCMASTER 發表於 28-8-2016 18:42

原來伍仁唔係新月餅黎架?
    不過講真, 真係食唔慣有NUTS硬崩崩既月餅

燒雞月係古老月餅
唔係新野
只係以前冇蛋黄
DCMASTER 發表於 2016-8-28 18:42

無錯 . 以前我在得如做點心仔時亦都有 , 只係雞肉加五仁( 當時師傅話古古怪怪既味道.都唔知咩Q野人會買黎食 ) , 現在先加咸旦黃 . 所以先叫古靈精怪 . 不過未試過既.不況買一個食下( 一盒就免了 )

無錯 . 以前我在得如做點心仔時亦都有 , 只係雞肉加五仁( 當時師傅話古古怪怪既味道.都唔知咩Q野人會買黎 ...
Tom 發表於 28-8-2016 20:34

五仁月餅, 其實食四份一個已經好夠...
    我屋企有一盒, 想掉左佢....

五仁月餅, 其實食四份一個已經好夠...
    我屋企有一盒, 想掉左佢.... ...
dvd-rw 發表於 2016-8-28 20:43

所以我當時的師傅話 . 古古怪怪既味道.都唔知咩Q野人會買黎食 ............. 重要加賣淨既雞落去

所以我當時的師傅話 . 古古怪怪既味道.都唔知咩Q野人會買黎食 ............. 重要加賣淨既雞落去 :titter ...
Tom 發表於 28-8-2016 20:50

賣淨呢家野, 我諗唔會月餅先係咁啦?

月餅賣剩, 又會變番點心流番出街啦...

賣淨呢家野, 我諗唔會月餅先係咁啦?

月餅賣剩, 又會變番點心流番出街啦... ...
dvd-rw 發表於 2016-8-28 21:04

無錯 . 以前賣剩既月餅都會起返D 蛋黃 同 蓮蓉 出來做其它飽點 , 一定唔會浪費 ...........
屋企既 . 可以蛋黃蒸肉餅 . 蓮蓉包湯圓 ..........

無錯 . 以前我在得如做點心仔時亦都有 , 只係雞肉加五仁( 當時師傅話古古怪怪既味道.都唔知咩Q野人會買黎 ...
Tom 發表於 2016-8-28 20:34

原來你係得如做過

老前輩