日本鐵道遊 Pass 問題

日本的鐵道Pass 真的非一般的煩,有無ching 可以解答下
我的大概行程
05:30am 會係羽田空港落,大約7:00am 會用 JR 南北海 Pass 直去北海道 5日,
6日後返到上野再玩7日,晚上係成田機場走。
-------------------------------------------------------------
1) Tokyo Subway 72-hour Ticket 係咪剩係可以係空港買,咁早會唔會無得買?
2) 如果買 skyliner + Tokyo Subway 72-hour Ticket 套票,可唔可以先用地鐵ticket, 最後走的時候先用 skyliner ticket 由上野去成田空港?

回覆 1# Programmer

1.)唔一定係空港先有得賣, BIC CAMERA都有,我係池袋買過,可參考:
http://www.tokyometro.jp/tcn/ticket/value/travel/index.html

Tokyo Subway 72-hour Ticket << 可早買定先, 唔駛即日就用, 但留意是計72hr
skyliner 我未用過, 果張是單程票, 係指定時間用就ok, 上野去成田空港都可
其實京成線 (上野去成田空港) >唔一定用skyliner , 特急都好快(唔駛買指定卷)

東京地鐵>>京成機場特急有時會係同一架車, 啱時間車都唔駛轉

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  Programmer

1.)唔一定係空港先有得賣, BIC CAMERA都有,我係池袋買過,可參考:
...
concorde 發表於 2017-1-31 15:08

你買的都係72小時(因網上好似寫到,24小時就度度都可以,72小時就得機場)?唔知東京站有無得買?
感謝

Tokyo Subway 72-hour Ticket 唔一定用skyliner , 特急都好快(唔駛買指定卷)

東京地鐵>>京成機場特急有時 ...
0186 發表於 2017-1-31 16:47

多謝 Ching 提醒

多謝 Ching 提醒
Programmer 發表於 2017-1-31 16:58

之前11月用過成田.... 考慮多條入成田線:
1.JR比較貴, JR轉metro超超超煩
2.特急同skyline差10-15分鐘  (如果你要指定席就skyline)
3. 用skyline+sub way package 只係平左幾百yen (skyline是全指定席,萬一miss左班車就可能要改票/轉普通車), 反而特急我就咁用IC卡就上得, 唔夠錢可出閘精算/入閘前入錢>> 京成轉地鐵勁方便
4. 有得選, 羽田好過........
5. 有時飛機內有換票卷即賣, 可用廣東話問清楚

無記錯羽田機場間服務中心無咁早開, 8-9點咁上下先開比你買
姐係你一定係機場買唔到

之前11月用過成田.... 考慮多條入成田線:
1.JR比較貴, JR轉metro超超超煩
2.特急同skyline差10-15分鐘  ( ...
0186 發表於 2017-1-31 17:10

我都想有得買,如果有得攔,希望有得買 南北海道 Pass

無記錯羽田機場間服務中心無咁早開, 8-9點咁上下先開比你買
姐係你一定係機場買唔到  ...
3kiu 發表於 2017-1-31 17:13

7日都係東京不如買張suica