煎魚,點先唔痴底?

有乜方法好d

有乜方法好d
louischeung 發表於 2017-3-3 09:42

落多D油

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

落多D油

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone
brianlo0615 發表於 2017-3-3 09:44

啊,
冰鮮魚呢?

回覆 3# louischeung

魚身表面一定要干,
熱鑊冷油.

落多D油

brianlo0615 發表於 2017-3-3 09:44

落多D油x2
易潔鑊
細火

魚身要夠乾,最好蘸少少生粉,慢火煎,煎熟透一邊至反另一邊,唔好成日反黎反去,至於鑊方面,一般生鐵鑊都要落比較多油,如果想少油又唔黐鑊,我以前會買易潔鑊,但因為易潔塗層有害身體,近年開始轉用de buyer鐵鑊,用到愈黑愈肉酸就愈正,我而家用黎煎蛋煎魚一滴油唔落都可以唔黐。

具體係咩魚?

煎魚最重要係冇水,新鮮魚抹乾 (用手指劣乾已夠) ,扑少少粉至乾身 (生粉或麵粉) 或沾少許麵漿,基本唔會痴。冰鮮魚睇吓係乜魚,宜家整條黃立倉黃花同新鮮魚已無大分別。冰鮮魚塊有啲真係索咗成擔水先去冰,解完凍要「瓊」乾水先煎得 (如仍然水太多要再用力搾乾吓魚塊,太多水呃秤下次唔好買),用佢解凍出黎嘅冰水開個麵粉脆漿 (要杰啲因為魚塊有水) 再炸就正哂。

油多少我覺得唔太重要,一湯匙油都唔會痴。反而太多油小心個爐火力不足,反而煎唔掂,油温要夠但不能過熱,出煙就太熱了。我自己用不鏽鋼鑊。

回覆  louischeung

魚身表面一定要干,
熱鑊冷油.
stanleymm 發表於 2017-3-3 10:24

熱鑊冷油....冷油落鑊咪變熱油羅.,..

回覆 8# louischeung
一落油就落魚...

落多D油x2
易潔鑊
細火
coffeebeans 發表於 2017-3-3 12:26

蘸少少生粉 &熱鑊冷油
correct