邊度有煮餸用嘅清酒賣……

日式調味,好多時都用到清酒。
想問下煮餸用嘅清酒一般係邊度買,有冇人知道呢?

日式調味,好多時都用到清酒。
想問下煮餸用嘅清酒一般係邊度買,有冇人知道呢? ...
mdws2002 發表於 2017-3-28 11:46

你系講味淋定普通清酒?
味淋就多數日式超市先比較易搵到
清酒自己用開
普通超市買到果d 來整 清酒蜆

你系講味淋定普通清酒?
味淋就多數日式超市先比較易搵到
清酒自己用開
普通超市買到果d 來整 清酒 ...
find72 發表於 2017-3-28 13:00

味淋我知邊度有。而且佢擺都係擺係醬料嗰欄,唔難搵。
但係清酒………
唔通真係去酒類區買嗰啲飲用嘅清酒?

買d 1.8L,. 紙盒裝果D 黎整啦...

香港買清酒, 焗買D 唔平既黎煮送

但係清酒………
唔通真係去酒類區買嗰啲飲用嘅清酒 ...
mdws2002 發表於 2017-3-29 09:43

我覺得無咩問題
一路整餸一路飲返杯

你要料理酒定清酒?
料理酒去永旺一定有,或者759都有

但係清酒………
唔通真係去酒類區買嗰啲飲用嘅清酒 ...
mdws2002 發表於 2017-3-29 09:43

有乜問題?
煮餸用的中式酒都係去酒類區買米酒、紹興酒、玫瑰露酒

買d 1.8L,. 紙盒裝果D 黎整啦...

香港買清酒, 焗買D 唔平既黎煮送
『魂』 發表於 2017-3-29 12:32

係,酒類區啲清酒好多都係大支裝而且唔平……

我覺得無咩問題
一路整餸一路飲返杯
find72 發表於 2017-3-29 14:44

其實係想知有冇其他地方嘅,係平啲嘅啫。

你要料理酒定清酒?
料理酒去永旺一定有,或者759都有
ngotto 發表於 2017-3-29 17:44

料理酒係擺係醬料區,搵得到味醂基本上都會搵到佢。
用嚟醃嘢,料理酒都OK。

但係真係講到煮嘅話,料理酒同清酒就真係差得太遠了…… (當然價錢都有一段距離……)