[旅遊] Agoda 訂咗房但又突然要附加費

Update on 12-Apr-2017: SOLVED!  See #38

早前係 Agoda 訂咗房, 果時都搵咗好多間先睇啱有間酒店可以兩大兩少同一間房.
點知琴日 Agoda 突然 email 通知我, 話要每晚俾多 HKD500 附加費.
打電話+ email 問 Agoda, 佢就只係話幫我再聯絡酒店, 仲提醒我間房係 Non-refundable!
大佬, 我訂房時你就唔好俾我 book 啦, 下星期就出發先來坐地起價??!!    

有冇朋友可以指點下咁情況可以點?   

Cancellation and Change Policy: This booking is Non-Refundable and cannot be amended or modified. Failure to arrive at your hotel will be treated as a No-Show and no refund will be given (Hotel policy).

I have managed to contact the hotel but they have informed me to send them an email instead in regards to your request. I have sent them accordingly and will update you once we get a reply from the hotel.

UPDATE:

7-Apr-2017 收到封咁既 email:
您的訂單(預訂編號:  xxx) 詳情如下:

酒店: Hotel Agora Regency Osaka Sakai
房型: Deluxe Twin Bed
城市/國家:Osaka/Japan
入住日期: April 16, 2017
退房日期: April 22, 2017

以上的訂單酒店告知確認兩位成人入住。如果小孩方面必須付每個小孩的費用因為必須加床。兩個小孩沒人3564JPY 每晚一張床。費用是到酒店付款。

此致
Agoda客服團隊

多次聯絡 Agoda (電話, email, 網站), 佢終於係 9-Apr-2017 咁覆我:
您的訂單(預訂編號: xxx) 詳情如下:

酒店: Hotel Agora Regency Osaka Sakai

酒店告知您这笔订单2個成人和2个小孩, 如不加床可以免费入住。

此致
Agoda客服團隊

每晚俾多 HKD500

tomming 發表於 2017-4-8 23:55

1) 有無自己send Email去酒店確認吓喺唔喺真喺酒店臨時要加附加費? 呢樣嘢要查清楚,小心喺agoda自己原本Post個價錯咗,而家搵藉口

2) 信用咭過數未 ?

不過最大問題喺你就出發, 香港消委會又幫你唔到...而家咁急唔易搞

時間咁急,唯有有理無理先send個投訴信去酒店,當地嘅消委會,當地嘅旅發局或者當地嘅酒店發牌部門反映吓不滿先,希望有奇蹟有人回覆同跟進啦

回覆 1# tomming
問題係咪確定agoda個價錢可以2大2小入住? 張voucher有冇寫明係2大2小?
照以往同agoda訂房經驗佢個價係maximum for 2,如果你唔出聲博懵可以但係你寫明到agoda同有關酒店訂房時酒店會收4人價因為要加extra bed,我試過多一個人都加幾百,重有如果價錢包早餐呢?

其實樓主訂嘅酒店喺邊個國家/地區 ?

7-Apr-2017 收到封咁既 email:
您的訂單(預訂編號:  xxx) 詳情如下:

以上的訂單酒店告知確認兩位成人入住。如果小孩方面必須付每個小孩的費用因為必須加床。兩個小孩沒人3564JPY 每晚一張床。費用是到酒店付款。

此致
Agoda客服團隊

多次聯絡 Agoda (電話, email, 網站), 佢終於係 9-Apr-2017 咁覆我:
您的訂單(預訂編號: xxx) 詳情如下:

酒店告知您这笔订单2個成人和2个小孩, 如不加床可以免费入住。

此致
Agoda客服團隊

1) 有無自己send Email去酒店確認吓喺唔喺真喺酒店臨時要加附加費? 呢樣嘢要查清楚,小心喺agoda自己原本 ...
solexkey 發表於 2017-4-9 02:10

多謝你提醒, 雖然而家問題解決, 但我都會試下聯絡酒店, 了解下佢果邊既解釋.  

回覆  tomming
問題係咪確定agoda個價錢可以2大2小入住? 張voucher有冇寫明係2大2小?
照以往同agoda訂房經 ...
frankfrank 發表於 2017-4-9 13:00

你用過 agoda 都應該知, book 酒店時係有得揀幾大幾小既.
我有跟足入, 好多酒店2大有房, 但2大2小會變冇房.
而我用2大2小 book 到間酒店, Agoda 亦出咗 confirmation email, 清楚有我輸入既人數(2大2小).
我就係 cap 咗圖俾返 agoda 佢跟進, 所以佢哋都冇話過係我入錯嘢.

其實樓主訂嘅酒店喺邊個國家/地區 ?
solexkey 發表於 2017-4-9 16:19

大阪, 酒店名參考上幾個 post.

用 agoda / expedia 都 book 過好多次日本酒店, 次次都係2大2小, 第一次咁黑仔.

回覆 6# tomming

恭喜哂..

睇番你個case 應該喺 Agoda 同酒店之間出現咗問題, 不過唔好只相信agoda片面話resolve咗, 應直接同酒店再取得booking細節嘅確認,同埋確認check-in嘅時候喺無任何其他費用(例如:税)要即場俾

你嗰間洒店應該可以用英文溝通到,我通常book嗰D洒店比較local,有時要send英文日文對照嘅email佢地先會覆

你個case未算最驚心,我網上見過最壞嘅情况,喺有兩個台湾少女,到日本酒店check-in嘅時候,酒店櫃位話酒店電腦系統無佢地嘅booking記錄,佢地帶咗Agoda嘅voucher都無用,要即場急call agoda Hotline揾CS跟進, 搞咗一輪先check-in到

你可以参考吓,睇吓有無需要預備