[請教] $5000 全包,更新了LIST,謝!

預算:> $5000

主要用途:中六生用、最少使用三年不等、需相片處理、下載影片/歌曲(即係BT)、做功課、上網、MSN、打機(要求不高)、有可能的少量影片編輯

主機要求:散熱好(因受機箱影響所以知道無可能,機箱型號為GTR mini_tower 9008 )、耐用、靜

=============
28/8/2009 更新
見附圖 規格LIST

睇下各位師兄仲有乜野建議,當然歡迎幫手出個INTEL LIST,謝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ASRock M3A785GMH/128M AMD 785G,DDR3,M.ATX M/B HK$ 590.00
A-DATA DDR-3 1333MHz 2G Ram HK$ 294.00
其實現時 DDR3 貴左好多 , 唔係好底用
不過如果最少使用三年, 等於中途加 RAM 機會大好多, 所以都係比多 $50 用 DDR3啦

依家梗喺買VISTA/SEVEN喇
不過BUDGET唔夠

原帖由 mk1211999 於 2009-8-27 15:04 發表
ASRock M3A785GMH/128M AMD 785G,DDR3,M.ATX M/B HK$ 590.00
A-DATA DDR-3 1333MHz 2G Ram HK$ 294.00
其實現時 DDR3 貴左好多 , 唔係好底用
不過如果最少使用三年, 等於中途加 RAM 機會大好多, 所以都係比多 $50 用 DDR3啦

今日去左報價...「comd??鋪 」 asrock 785g 就$590..  a-data ddr3 1333 2gb 就係 $305

如果咁計,好似用新晶片組抵d,將來升級d野都有機會用得返,ddr3 呢個趨勢我想1-2年內一定有80%轉晒用

vista 一定唔會用囉......新野windows 7 要諗下先...加上都未出....暫時點都會用windows xp先

另無線鍵盤滑鼠組會用logitech 新個套 mk250...好似係ex100的後繼,只係改左滑鼠個款同變成行2.4g,接收器都變成usb手指咁...唔錯加上都好平 $199

原帖由 chi333 於 2009-8-27 22:26 發表

今日去左報價...「comd??鋪 」 asrock 785g 就$590..  a-data ddr3 1333 2gb 就係 $305

如果咁計,好似用新晶片組抵d,將來升級d野都有機會用得返,ddr3 呢個趨勢我想1-2年內一定有80%轉晒用

vista 一定唔會用囉...... ...

DDR3喺海鮮價, 我砌嗰尐喺升到$258/PER, 依家要$305...

ddr3都好升得
270>300>305

我果對ocz ddr3 1600 3 channel 由900-> 1380
升到傻左