臨開學部機先撻唔著...急求砌機list (updated plz help)

就快開學但依家部desktop完全開唔到
但我對硬件既知識只係一知半解...希望大家幫幫忙等我聽日可以出去砌過部機

如果CPU買Intel Core i3 530 (2.93GHz) CPU/4M [Socket 1156] BOX 盒裝 [VT] HK$ 959.00 ,
RAM買OCZ OCZ3P1600LV4GK DDR3 1600 4G Kit (2Gx2) HK$ 879.00  
ok ma?定係有更好既選擇?

至於M/B我真係唔識揀...希望大家俾個suggestion,要有最少6個SATA,同有7.1
最好有埋onboard display (後備啦),最好唔好過$1200, ASUS D板係咪幾好?

另外CPU Fan有冇介紹?
仲有火牛都唔知揀邊隻好,同埋唔知幾多W先夠
Cooler Master XP650 eXtreme Power Plus 650W 火牛 HK$ 560.00 lee個好似幾抵?

希望最後個list唔好過$4500,如果平過$4000更好...

我自己本身有張9600GT, 兩個HDD同DVD RW所以唔洗再買啦

多謝各位師兄幫忙

P.S.因為我諗住聽日出去砌機,俾list叫佢幫我砌埋
如果去Comdex, centralfield果D舖頭砌信得過ma?
因為我唔係太識,會唔會俾人呃?

原帖由 tkpst2000222 於 2010-1-9 01:40 發表
I3 咁新,真係唔知邊塊板肯定SUPPORT WO.....

上網睇到佢係socket 1156..
係咪搵番D M/B都係1156就ok架喇?

其實好似Intel Core i5 750 (2.66GHz) CPU/8M [Socket 1156] BOX 盒裝 [VT] HK$ 1,535.00
好D,但又貴成50%...

丫仲有i3會唔會熱過i5好多??
之前試過用P4果陣呢部機熱到成日自己熄好麻煩...

>如果去Comdex, centralfield果D舖頭砌信得過ma?
有得選既話就最好唔好啦,因為唔知佢會唔會比d客退既貨你。建議你一係搵識砌既朋友,一係上A Shop

是但買部dell 唔駛煩

多謝兩位師兄
其實我都睇過人砌機好多次大概自己都識裝部機既
(係成日都搞唔掂case D power線駁落M/B果個位)
只不過我唔知我買左番屋企既hardware夾唔夾(e.g. 唔知咩M/B夾到粒U)...
所以希望大家可以幫手出個list...我自己買番屋企慢慢學砌都ok~

即係買hardware去A shop好D?

依家既list:
A-DATA Gaming Series DDR-3 1600 4G Kit (2Gx2) 連散熱片 HK$ 800.00

Intel Core i5 750 (2.66GHz) CPU/8M [Socket 1156] BOX 盒裝 [VT] HK$ 1,535.00/
Intel Core i3 530 (2.93GHz) CPU/4M [Socket 1156] BOX 盒裝 [VT] HK$ 959.00

ASUS P7H55D-M EVO H55,DDR3,USB3.0,SATA3 6Gb/s M.ATX M/B HK$ 1,230.00 /
ASUS P7P55D LE P55,DDR3 M/B HK$ 1,190.00

Cooler Master XP550 eXtreme Power Plus 550W 火牛 HK$ 448.00

細板夠用ma?performance會唔會冇LE果塊咁好?
同埋我見到淨係M.ATX果塊板有寫support i3...

thx

原帖由 托馬斯 於 2010-1-9 11:30 發表
依家既list:
A-DATA Gaming Series DDR-3 1600 4G Kit (2Gx2) 連散熱片 HK$ 800.00

Intel Core i5 750 (2.66GHz) CPU/8M [Socket 1156] BOX 盒裝 [VT] HK$ 1,535.00/
Intel Core i3 530 (2.93GHz) CPU/4M [Socket ...

夠錢就上I5+P55,唔夠就I3+H55(但係比我唔會揀I3,揀AMD)
火牛都係用返CORSAIR,ANTEC果D好