新手 加RAM問題

本身電腦CONFIG:
cpu:Intel Q6600 2.4G
display card:GIGABYTE 8800GT
motherboard: GIGABYTE GA-G33M-S2L
RAM: SUPER TALENT 1G DDR2 800 X2

由XP 轉左做7之後, 想加多2條 2g ram , 請問有咩好選擇 , 因為唔知宜家新出o個d 底板支唔支援到
請教各位

本身電腦CONFIG:
cpu:Intel Q6600 2.4G
display card:GIGABYTE 8800GT
motherboard: GIGABYTE GA-G33M-S2L ...
rtso2001 發表於 2010-1-30 23:23

硬件可支援到8g, 不過你個win7 是32bit定64bit

http://www.gigabyte.tw/Products/ ... aspx?ProductID=2692

硬件可支援到8g, 不過你個win7 是32bit定64bit
sharp 發表於 2010-1-30 23:27

oh , 講少左 , 我的win7 是用64bit :)
同埋我想問新出 o個d  ddr3 係咪用唔到? 同埋我本身已經有左2條槽 , 請問係咪仲可以加多2條ram?
sorry , 問咁多, 但真係唔識 :(

oh , 講少左 , 我的win7 是用64bit :)
同埋我想問新出 o個d  ddr3 係咪用唔到? 同埋我本身已經有左2條槽 , ...
rtso2001 發表於 2010-1-30 23:31

只可用DDR2 Ram, 你主機版有4條Ram槽, 你之前用在2條, 而家仲可加多2條DDR 2 Ram

只可用DDR2 Ram, 你主機版有4條Ram槽, 你之前用在2條, 而家仲可加多2條DDR 2 Ram
sharp 發表於 2010-1-30 23:50

thx for your reply
咁請問我仲應唔應該加多2gb x 2
因為預我都會用多1-2年左右
ddr3 同 ddr2 功能差好遠嗎 , 如果差好遠我加咁多好似唔抵咁

ddr3 同 ddr2 功能差好遠 ...
rtso2001 發表於 2010-1-31 00:02

效能差10%,依家ddr3價錢貴20%
要睇樓主行幾多以及乜野software才可幫眼加ram 問題

效能差10%,依家ddr3價錢貴20%
要睇樓主行幾多以及乜野software才可幫眼加ram 問題 ...
真衰鬼 發表於 2010-1-31 00:08

其實一般都係玩下game 同上網
轉左win7 後, 好似有時會run 得唔smooth , 所以先考慮到想加d ram

其實一般都係玩下game 同上網
轉左win7 後, 好似有時會run 得唔smooth , 所以先考慮到想加d ram ...
rtso2001 發表於 2010-1-31 00:11

我用c2d 7500 行win7 都覺得慢過XP dd

ddr3 同 ddr2 功能差好遠 ...
rtso2001 發表於 2010-1-31 00:02

如果你1-2年唔換電腦, 係加Ram好D, 你主機版只支援DD2 Ram, 如要用DDR3 Ram要換主機版, 但效能唔好快好多, 你唔會覺快在, 玩game主要都係顯示卡重要D.

如果你1-2年唔換電腦, 係加Ram好D, 你主機版只支援DD2 Ram, 如要用DDR3 Ram要換主機版, 但效能唔好快好多, ...
sharp 發表於 2010-1-31 00:23

oh , 咁都係用番ddr2 算
最後仲有一個問題 :)
咁我買番同牌子super talent  會唔會好d
SUPER TALENT DDR2 800  x2 可以嗎? thanks :)