幫細路的垃圾電腦升級用win7

如題
Intel(R) PenTium(R)  D CPU 3.20GHz     

DDR2 2.00GB RAM(1GB x2)       ATI HD 5450    GTR400W

ASUS P5S-MX SE     XP SP3    HDD = 80G  -3-

主要是做功課  上網玩小遊戲  睇下pps  視像通訊咁!!

用最少既錢升到win7  最好留番張顯卡同電源  

仲有一個問題!!  就係我部機用完win7碟裝完  

之後用係第二部機度再裝得唔得?正版! 定係無得番用?

換粒CORE 2DUO/Pentium Dual Core,幾百..HD夠位用用返..

如題
Intel(R) PenTium(R)  D CPU 3.20GHz     

DDR2 2.00GB RAM(1GB x2)       ATI HD 5450    GTR400W

ASUS P5S-MX SE     XP SP3    HDD = 80G  -3-

主要是做功課  上網玩小遊戲  睇下pps  視像通訊咁!!

用最少既錢升到win7  最好留番張顯卡同電源  

仲有一個問題!!  就係我部機用完win7碟裝完  

之後用係第二部機度再裝得唔得?正版! 定係無得番用?
puikayu 發表於 23/5/2012 14:49

想要平價,你可以考慮找一粒二手的 Core 2 Duo 6xxx 或 4xxx CPU 加上兩條 DDR2 2GB RAM,其他配件可以保留。

或者,你可以更換底板 + CPU + RAM,保留其他配件,例如:
Gigabyte GA-H61M-DS2 $389
Intel Celeron G530 $349
AData DDR3-1333 4GB RAM $170

電腦的硬碟是 SATA 還是 PATA (IDE)?

你手上的正版 Windows 7 安裝在其他電腦上是可以,但是無法使用,因為會無法啟動 (Activate)。

回復 2#

Intel Core 2 Duo E7400 得唔得?  塊主板岩插?

其實HDD我想幫佢加大少少 80G下多幾套卡通片都唔多夠位用  

DDR2 有沒4GB?

Intel Core 2 Duo E7400 得唔得?  塊主板岩插?

其實HDD我想幫佢加大少少 80G下多幾套卡通片都唔多夠位用  

DDR2 有沒4GB?
puikayu 發表於 23/5/2012 15:26

你的主機板並不支援 Core 2 Duo E7400,只能支援如 Core 2 Duo E6300 (6x00) 或 4300 (4x00) 或 Pentium Dual Core E2180 之類的 CPU。

Hard Disk 想省錢可能都要找二手,新的 500GB Hard Disk 都要五百元。

DDR2 以前曾經有 4GB 一條賣,但相當貴,所以一直不流行。

想要平價,你可以考慮找一粒二手的 Core 2 Duo 6xxx 或 4xxx CPU 加上兩條 DDR2 2GB RAM,其他配件可以保 ...
Jamesbond007 發表於 2012-5-23 15:26

你所講既係未都要搵2手? 因為我係PrIce搵唔到

硬碟我唔知邊隻啊 有分別?

你所講既係未都要搵2手? 因為我係PrIce搵唔到

硬碟我唔知邊隻啊 有分別? ...
puikayu 發表於 23/5/2012 15:41

當然是二手了,因為這些東西已經沒有新貨了,你想省錢嘛,不是嗎?不過你還是初級會員,所以未能進入這裡交易廣場買舊貨。

硬碟你是用粗線還是幼線接駁到底板?如果是粗線,應該就是 PATA,如果是幼線,應該就是 SATA。現在賣的新硬碟都是 SATA,速度較快。

當然是二手了,因為這些東西已經沒有新貨了,你想省錢嘛,不是嗎?不過你還是初級會員,所以未能進入這裡 ...
Jamesbond007 發表於 2012-5-23 15:46

咁2手貨去邊買?我住係香港島!  

我諗係用粗線  上網查左我用果條線係平排灰色

係咁依換HDD算啦
反正依家直接裝win7都得架

係咁依換HDD算啦
反正依家直接裝win7都得架
edo963 發表於 2012-5-23 16:03

你呢個建議我有諗過  但係咁樣好衰

話哂都係我送比佢既生日禮物  應承左佢幫佢升級 等佢開幾個網頁都唔會LAG一LAG先轉到畫面:(

可惜錢包唔聽話  賣2手升左佢算