穩定長用 list 求意見,請指教~

Monitor - 預行1920 x 1080,有咩建議?        Budget around $1500
CPU - Intel Core i5-3450 Ivy Bridge (3.3G, 6M Cache, LGA 1155) CPU BOX        $1,606
M/B - ASUS Sabertooth Z77 Z77,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B        $1,640
Ram - Corsair Vengeance CML8GX3M2A1600C9 DDR3 1600 8G Kit (4Gx2) 支援Low Profile / 連黑色散熱片        $470 (Ram其實無乜preference,穩定就ok)
VGA - MSI DI-R7850TC HD7850 Twin Frozr 2GD5/OC 2xMiniDP/HDMI/DVI 2G GDDR5        $2,080
Harddisk - 已有: Western Digital WDC WD3201ABYS-01B9A0 (SATA)行SATA II,想另加一個 500GB (SATA III) (Hardisk唔係好熟,穩定及耐用就ok)
DVD-ROM - (已有)       
P/S - Corsair AX650W CMPSU-650AXUK 650W 80Plus Gold        $999
Case - Corsair Obsidian Series® 550D Mid-Tower Case        $1,200
Case fan - Enermax 静蝠 T.B.SILENCE - PWM系列 - UCTB12P (前2頂2後1)       

Total        $9,495 (未計Harddisk, case fan)

用途:普通文書,睇戲,會打機(主要打 LOL, Diablo 3, BF3,除左哩d都唔會玩d好勁既game,唔玩FPS / 賽車game)

暫時唔會玩SSD,宜家好似太貴

除左Mon同Harddisk唔係好熟之外,仲有幾個問題想問,希望大家可以比d意見…
1)        Mon 同 Harddisk有咩推介?
2)        因為宜家個Harddisk 行緊SATA II,我買個行SATA III,會唔會拖慢左?
3)        以上組合可以BF2全開高效嗎?
4)        希望3-4年都唔需要點upgrade,因為我都唔會玩d好top既game,以上組合ok嗎?
5)        主要希望部機可以頂到3-4年,穩定同耐用第一,唔超頻,用原裝cpu散熱ok嗎? 還是需要改用Hyper TX3 Evo?
6)        因為多數夜晚用電腦,想部機靜d但又唔會太熱,始終希望會耐用d,所以用550d靜音機殼,但諗住裝5把case fan幫助散熱,以上組合ok嗎? Case fan有咩推介?
7)        隻牛應該預多左,因為諗住比d空間第時upgrade其他野(e.g. VGA),我都諗過用Antec HGC520M,大家有咩建議?
8)        唔趕住出機,可以7 / 8 月先出,價錢會唔會好大分別? 預計會唔會有咩新野出而影響個list? 如果無就會早d出機

我唔識砌機,爬左好耐文先自己砌左上面個list,所以好多問題,唔該晒大家!

7/8 月先再問,6月好似又出新n卡

Ray少 發表於 2012-6-1 01:40

7850應該省電d 同無咁熱?因我估我都唔需要太勁既卡。

新n卡 仲省電,效能仲好

用途:普通文書,睇戲,會打機(主要打 LOL, Diablo 3, BF2,除左哩d都唔會玩d好勁既game,唔玩FPS / 賽車game)

以上用途駛咩砌咁貴?$3k砌機都已經足夠有餘

should be 1280?

Ray少 發表於 2012-6-1 01:40

什麼是新n卡?

用途:普通文書,睇戲,會打機(主要打 LOL, Diablo 3, BF2,除左哩d都唔會玩d好勁既game,唔玩FPS / 賽車ga ...
superspike 發表於 2012-6-1 03:33

Sorry..typo..BF3先岩..
要買mon,用3-4年唔駛點upgrade,靜,BF3全開...咁你覺得我個list應該點執?
thanks!

新n卡 仲省電,效能仲好
Ray少 發表於 2012-6-1 02:06

新n卡應該貴過7850?

use i5 3550 for $120-130 more which is 3.3Ghz
I suggest using Antec power supply True power new version ~