請問以下3粒cpu邊隻性價比最好??

小妹天日要買cpu同底板,請各師兄幫幫手,thx!
1)Intel Core i7-3820

2)Intel Core i7-2600K

3)Intel Core i7-3770K

係咪玩超頻???
I7-3820+X79,貴啲,但前途最好.....
車道士 發表於 2012-7-17 10:43

3粒cpu嚟講..打機、轉檔、汁相效能上分別大嗎??

回復  kilykilyk

2600K會差過3820同3770K,約6-8%
3820同3770K兩者應該差唔多,有分別都係差好少..... ...
車道士 發表於 2012-7-17 10:51

我見有隻Intel Core i5-3570K 仲平啲,好多人推介,性價比會否比2600k更好??

3570K平就係平,執相同i7差距唔大
但轉檔係越多線越好,i7比I5更有優勢....所以買I5定I7, ...
車道士 發表於 2012-7-17 11:04

打機多,汁相、轉檔小,i7 2600k各方面比較平均

我平時用開6G RAM都夠用,所以才不打算轉RAM..

請問師兄有咩底板可推介??THX!

係.....
車道士 發表於 2012-7-17 11:38

請問師兄有咩底板可推介??THX!