重有什麼底版可以利到ide???

因為多個hd 都是ide的,又不想浪費,可以點做,
部腦只是上網 睇片,不打機

回復 1# leewe

external
可以買塊舊版
新高登大把

ide to sata adapter

因為多個hd 都是ide的,又不想浪費,可以點做,
部腦只是上網 睇片,不打機
leewe 發表於 2012-7-19 18:23

淘張PCIe 既RAID卡,有IDE port果種。可support 2隻IDE。我買左張,36人仔,連運費約80蚊港紙,同香港買差唔多,不過香港冇人答到我問題,所以淘了張。
如果想一卡拖4 IDE HD,要買PCI的。

淘張PCIe 既RAID卡,有IDE port果種。可support 2隻IDE。我買左張,36人仔,連運費約80蚊港紙,同香港買差 ...
真衰鬼 發表於 2012-7-19 21:06

bios 都會認到個hd嗎?????,

買ide轉usb既外置硬盤盒

bios 都會認到個hd嗎?????,
leewe 發表於 2012-7-19 21:09

認到,但以插卡的硬盤boot機就要事先set好 入面既driver。

買ide轉usb既外置硬盤盒
bat1234567hk 發表於 2012-7-19 21:22

我是安返windows ,不是save  野囉

ide to sata adapter 我之前用過,發現安windows 時
出現認吾到hd 的問題

認到,但以插卡的硬盤boot機就要事先set好 入面既driver。
真衰鬼 發表於 2012-7-19 21:26

set driver 是指????我是安windows ,都無可能事前安左driver 先

set driver 是指????我是安windows ,都無可能事前安左driver 先
leewe 發表於 2012-7-19 21:31

你唔會隻隻IDE 硬盤都用黎boot機罷?
至少都會有一隻SATA HD接底板掛?
只要有依隻接底板的SATA HD,就可以安裝好卡的driver後,把它接到RAID 卡,再boot 機,認好所有driver後,clone到IDE HD就得了。
是我教賣卡的老闆的。