[請教] 約$4000 電腦upgrade list 求高人指點

用途for打機同可以2-3年內都唔駛再點理
想用intel cpu 其實本身都想用i5 3570k or E1245-v2
有冇其他推介?
另外好耐冇留意電腦野
底板想用Z77 不過如果budget太少 可以用另一啲
最後想買隻ssd用黎裝os
其實60GB夠唔夠用? 有冇邊隻牌子好用?

總結下:
本身用緊core 2 E6400
大約只係想換cpu mb ssd
想大家俾啲意見小弟 太耐冇留意電腦新聞了
感謝

回復 1# 00仔仔00

超唔超頻?

SSD用128GB啦,依家好抵玩,M4 128GB $900

回復  00仔仔00

超唔超頻?

SSD用128GB啦,依家好抵玩,M4 128GB $900
jackiefx 發表於 2012-7-27 01:49

我唔太識OC 如果OC 壽命會唔會短左??
同埋係咪要set好多野??
另外呢 如果128GB 其實除左OS 仲會用黎裝乜野架??

回復 3# 00仔仔00

唔識就忘記佢啦,出E1230 V2 OR i5 3570(non-K)
SSD裝OS同常用SOFTWARE/GAME

儲多2k先啦
你要求:
CPU~2000
mb+ram~1000
顯卡~打機最少1000

其實已經計平左,而且未計ssd, hdd, 牛
i5+7850都要6k啦

儲多2-3k先啦

回復  00仔仔00

唔識就忘記佢啦,出E1230 V2 OR i5 3570(non-K)
SSD裝OS同常用SOFTWARE/GAME ...
jackiefx 發表於 2012-7-27 23:11

其實我都想玩OC 如果之後去學玩 買K會唔會好啲?? 定係E1245 v2

儲多2k先啦
你要求:
CPU~2000
mb+ram~1000
顯卡~打機最少1000

其實已經計平左,而且未計ssd,  ...
hphpphph 發表於 2012-7-27 23:20

其實我唔駛買顯卡同牛 因為本身早一陣子買左張中階卡 我諗應該夠用
hdd用返本身舊既1TB 我諗都夠掛

其實我都想玩OC 如果之後去學玩 買K會唔會好啲?? 定係E1245 v2
00仔仔00 發表於 2012-7-28 00:44

玩oc你就須要靚d貴d嘅MB,又要買CPU散熱,供電要求都會大左,變相一闊三大.而且OC須要好多時間去測試穩定性同埋須要好大個膽(當不斷出現藍屏/REBOOT/熄機等等各種ERROR),你會好驚搞壞部機.

如果你認為以上嘅情況都OK咁就出K試玩OC,否則就乖乖出E1230 V2/NON-K

咁你4k點出都得啦。
不過xeon打機好似冇i5/7咁好。
板就一定係z77,睇下你要atx定matx
仲有<SSD>Crucial CT128M4SSD1 M4 128GB 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, 7mm SSD) 固態硬碟 HK$ 899

你隻牛幾多w?用左幾耐?gtr?

00仔仔00 發表於 2012-7-28 00:44

玩OC等出年啦,Ivy超左會好熱的。
一係買番上一代Sandy Bridge。
齋打機唔超唔轉片壓片就sure 1230v2,貴i5三舊水。
1245v2好難買到,放棄吧。