求教5K打機list, 麻煩各位師兄解答幾條問題!

小弟屋企部機用左幾年就死...最近打算砌新機, 但實在太新手想問幾條問題

CPU 想請問i5 2320同3450效能上真係差好多嗎?
RAM 請問師兄們會推介用kingston定係team呢?? 小弟其實打算砌8gb ram, 因唔肯定4gb夠唔夠用
MB都係打算用asrock b75m, 因為見好多師兄都係推薦用呢塊
火牛方面...neo eco 520 同hcg 520 既分別又係??
harddisk小弟真係有選擇困難....唔知500gb定1TB好....師兄們點推介??
顯卡都係打算平平地用6850
朋友咁岩又想砌但佢最多只會玩the sims, 請問可以點downgrade以上部機???

可能好多問題, 拜託師兄幫答一下, 新手求教

版用 b75 都夠
z77 for oc

多謝兩位師兄指點!
最後決定:
I3450
team elite 2x4GB
Asrock H77
Antec HCG520
HIS 6850
WD Cavier Blue 500GB
Xigmatek asgard pro
+風扇 (唔知買唔買WING 12好)

多謝兩位師兄指點!
最後決定:
I3450
Asrock H77
HIS 6850
WD Cavier Blue 5 ...
arraycheung 發表於 4/8/2012 07:59 PM

如果係我會轉個1TB既都係差百幾

如果係我會轉個1TB既都係差百幾
matsu_kakako 發表於 2012-8-4 20:07

請問師兄可唔可以post一下型號??

多謝兩位師兄指點!
最後決定:
I3450
Asrock H77
HIS 6850
WD Cavier Blue 5 ...
arraycheung 發表於 2012-8-4 19:59

7770平左

eg
HIS HD7770 iCooler 1G GDDR5 DVI/HDMI/2xMiniDP 顯示卡        HK$ 980
我prefer 雙fan的。
XFX FX-777A-ZDFC HD7770 w/HDMI+DVI+MiniDP 1GB GDDR5 (Dual Fan) 顯示卡        HK$ 1020

7770平左

eg
HIS HD7770 iCooler 1G GDDR5 DVI/HDMI/2xMiniDP 顯示卡        HK$ 980
我prefer 雙fan的。
XFX FX ...
真衰鬼 發表於 2012-8-5 23:47

多謝師兄提點! 但我上返video benchmark睇 hd7770既rating低過hd6850好多...不過估唔到用battlefield 3 試會咁接近!

另外想請問樓上果位ching講既原來係display唔係harddisk??? 小弟誤會左

多謝師兄提點! 但我上返video benchmark睇 hd7770既rating低過hd6850好多...不過估唔到用battlefiel ...
arraycheung 發表於 2012-8-6 08:30

即使不是BF3,也很接近的,又新又平左,唔買就笨了。
    http://benchmarkreviews.com/inde ... =1&limitstart=6

姐係其實玩bf3 HD7770 全高都夠晒貨?