砌機買料一問

自己部機都7-8年, 想買料砌

太耐無買機
宜家邊隻牌子的底板少獲氣又平, $400-$600
半打機, AMD 的4核同6核效能分別大唔大
NVIDIA  $500 可唔可以買到中階級級數
RAM邊隻可靠耐用,  KINGSTON? ADATA?

只打fifa 的game, 期待可夠級數玩到未來2,3年

budget好似差得有D多....

KINGSTON

RAM我用緊 ADATA DDR3-1600 PC3-12800 4GB x 2 CL9-9-9-24  1.5V

自己部機都7-8年, 想買料砌

太耐無買機
宜家邊隻牌子的底板少獲氣又平, $400-$600
半打機, AMD 的4核同6核 ...
speed 發表於 2014-6-13 12:19

amd就唔建議啦..intel依家首選..
$500幾可以買到塊不錯既B85底板..

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-4460 Haswell Refresh (3.2GHz,6M Cache,LGA 1150,22nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1479
ASUS 華碩 B85M-G B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 560
ASUS華碩 DI-E750PH1 GTX750-PH-1GD5 GTX750 1GB GDDR5 顯示卡        HK$ 910

打機要順..以上config算係好基本.. 要睇你budget再去計..

我覺得AMD CPU真係好平, 四核都係一千蚊內, 但唔知佢同I5 點比較

我覺得AMD CPU真係好平, 四核都係一千蚊內, 但唔知佢同I5 點比較
speed 發表於 2014-6-16 22:16

平係真係平,但係性能上真係差很多!!!

平係真係平,但係性能上真係差很多!!!
mp7 發表於 2014-6-16 23:03

平平地TAOBAO砌部舊既Q系+X48底板唸唔唸得過
或者舊既IB i5+6系底板

平平地TAOBAO砌部舊既Q系+X48底板唸唔唸得過
或者舊既IB i5+6系底板
sapphire4890 發表於 2014-6-16 23:07

TAOBAO野真係......我唔敢買

舊既I5 都仲OK既

TAOBAO野真係......我唔敢買

舊既I5 都仲OK既
mp7 發表於 2014-6-16 23:19

當然要搵信賴嫁啦 好多平到喊既假U(FLASH BIOS)扮正牌U 換個蓋就係,一屈就至少屈左幾舊水走
舊到Q系左右既U,假U就會少既,因為假U通常只適用於近兩代(利潤最大)...Q系左右既U因為都舊貨,賣得出都偷笑->所以唔會搞咁多花臣做埋沒良心既事(亦有可能係賺信用)