以為底板唔夾MON, 點知係HDMI位壞, 想換1TB HD, 有冇提議?

同某C兄講法1樣, 真係HDMI位有問題, 不過冇料試, 唔知係DVI轉HDMI頭, HDMI線, 定MON個HDMI INPUT有問題, 不過唔理佢, 用DVI轉VGA頭, 用VGA線玩到就算, 我都係尋晚先發現買DISPLAY CARD嗰時送咗個DVI轉VGA頭 , 1路以為係DVI轉HDMI頭, 而家打算先放售, 冇人要就換1TB HD算, 想問吓各C兄, 1TB HD邊隻係400蚊樓下好選揀?? 先謝各C兄之前回PO

Toshiba DT01ACA100 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD         $375.00
呢隻OK嗎?? 仲有少少錢剩打算買張16GB MEMORY CARD俾NOTE2用, 有冇C兄有提議??

CPU : AMD Trinity Quad-Core Athlon X4 740 3200GHz APU Processor [Socket FM2] AD740XOKHJBOX 盒裝
RAM  ...
DEEJAY 發表於 2014-9-26 11:56

底板如果出 HDMI 夾電視差;
咪加一張 VGA 卡咪得囉;
唔洗換底板那麼麻煩

回覆 2# aazz

最奇怪係用咗7個幾月, 先係早幾日突然唔得, 又冇郁到部機, 突然就咁..........
+VGA卡即係換DISPLAY卡定點?? 同埋幾錢?? 點用法?? 唔係幾識, 請C兄賜教

如果真係換底板, 呢塊啱唔啱洗?? (只因佢平先揀)
FM2A58M-HD+ R2.0 AMD A58 FCH ,DDR3,Socket FM2+,HDMI,M.ATX M/B

基本上 我都冇聽過底板要夾MON

另外 你有顯卡 應該用顯卡出MON啩
咁最多都係1. DISPLAY卡同MON唔夾
或者 2. 底板同DISPLAY卡唔夾  

另外 唔夾的話就係一開始就唔夾
唔會用用下先唔夾
只係你張DISPLAY壞咗下話?

回覆  aazz

最奇怪係用咗7個幾月, 先係早幾日突然唔得, 又冇郁到部機, 突然就咁..........
+VGA卡即係換D ...
DEEJAY 發表於 2014-9-26 13:22

SORRY
之前睇錯左;
以為人兄用緊底板顯示;
原來人兄用緊 GTX650
或者換過個 DRIVER 試下囉;
唔得就換過張 差不多的VGA卡;

回覆 5# gamebridgese
我上過D外國討論睇, 都係用msi底板, 有人用咗2個月突然唔得, 亦有D C兄話用第2個MON就即時冇事, 呢件事我都覺得好奇怪, 而我當時係玩緊d3, 玩咗個幾鐘先突然發生呢個問題, 另外仲有個biso圖, 同外國d用家個畫面都出現"this bin file is incorrect"
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 6# aazz
基本上只要1變hdmi出就冇畫面, 但我用安全模式, 係dvi輸出640*480就冇事用到

ps. display card係dvi頭, 用轉hdmi adapter出入mon係用hdmi頭

回覆  aazz
基本上只要1變hdmi出就冇畫面, 但我用安全模式, 係dvi輸出640*480就冇事用到

ps. display car ...
DEEJAY 發表於 2014-9-26 14:37

用轉頭係有機會好多時特然;
唔夾;
最好卡上自己有 HDMI

回覆 9# aazz
所以冇計, 既然換唔到MON, 只能換MB
咁樓上我LIST個底板啱唔啱我個SPEC洗??