舊機升級求意見

我而家用緊下面套機, 因為底板有 D 壞壞地, 換左 cmos 電池都仲係每次開機要再入 bios set 日期時間, 所以想將舊機升級.
全套除左 DVD-RW 同之後加既 HDD 外都係 2008 年 12 月尾買既.
Q9450
P5Q deluxe
cosair TX650
HDD X 5
2 GB DDR2 RAM X 4
HIS 7750
DVD-RW

會保留 HDD, DVD-RW, 火牛同埋 HIS 7750. 想買買下面呢幾樣:
Intel Xeon 4 Cores 8 Threads E3-1230V3 Haswell 3.3GHz (8M Cache,LGA 1150,22nm) BOX 盒裝 ASUS 華碩 VANGUARD B85 B85,DDR3,LGA 1150,HDMI,DisplayPort,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8 (D1G64K110)  X2

請問咁出有冇問題呢? 同埋而家用緊 CM 335 機箱冇前置 USB 3.0, 買過個新機箱定係買放 DVD/FLOOPY 位既前置 3.0 架好呢?
先謝.

回覆 1# fatyee

list沒問題

usb 3.0 front panel 要二百幾蚊, 勝在FRONT 多usb ports

但買個平新機箱連usb3.0都係近$300

taobao都要HKD100,不過依家海關卡住運貨,有排等

回覆  fatyee

list沒問題

usb 3.0 front panel 要二百幾蚊, 勝在FRONT 多usb ports

但買個平新機 ...
chocoboraja 發表於 2014-11-7 22:26

usb 3.0 front panel 要咁貴架? 有冇邊隻介紹? 先謝.

usb 3.0 front panel 要咁貴架? 有冇邊隻介紹? 先謝.
fatyee 發表於 2014-11-7 22:58

sliverstone / 曜越
$200-$300

RAM買兩條4GB la..

sliverstone / 曜越
$200-$300
chocoboraja 發表於 2014-11-7 23:07

如果有呢個 POST 入面O個個 front panel 既話, 係咪可以唔使買?
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;highlight=usb%203
定係買返個 silverstone/thermaltake 之類大牌子 D 既好 D?

我今日行黃金唔見有呢 D 牌子既 panel, 只係見到有隻 akasa 同 orion.
請問邊度可以搵到 silverstone/thermaltake 之類大牌子既 panel?
先謝.

用PCI slot 的usb3.0卡也可以,但機背出PORTS

新高登可能有,但未必大牌子

可以一試C兄那個

利申:未用過

回覆 7# chocoboraja

我表達得唔好,其實係front panel用呢啲得唔得?定係買你講嗰啲?定係換機箱好啲?但係我今日行黃金唔見有呢 D 牌子既 panel, 只係見到有隻 akasa 同 orion.
請問邊度可以搵到 silverstone/thermaltake 之類大牌子既 panel?

回覆 8# fatyee
akasa OK
orion就真係差D喇,不過無都要買
其實不如買隻新箱好過啦

回覆 6# fatyee

silverstone/thermaltake 似乎HK無,台灣, AMAZON有貨

係,PCI-E 連usb3.0

用akasa頂住先

過$260 買新機箱仲好 (個人意見)